Anul acesta angajaţii municipalităţii au primit în total stimulente în valoare de circa 1,4 milioane lei, valoarea acestora în luna decembrie ridicându-se la 255.217 lei.

Cele mai consistente stimulente au revenit în această lună Direcţiei Economice, care a avut la dispoziţie un buget de 106.636 lei, de 4,6 ori mai mare decât Direcţia Tehnică, structură căreia i-a revenit "doar" 23.177 lei. La fel, angajaţii din directa subordine a primarului au primit 23.038 lei, cei ai Direcţiei Juridice au încasat 20.176 lei, celor din Instituţia Arhitectului Şef le-a revenit 18.794 lei, iar Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Europeană a primit 6.003 lei. Administraţia Imobiliară Oradea, instituţie care păstoreşte imobilele oraşului, a primit pe decembrie stimulente în valoare de 46.613 lei.

Stimulente prevăzute prin lege, nu prime

În ciuda sumelor consistente plătite lunar de municipalitate, primarul Ilie Bolojan a declarat pentru BIHOREANUL că Primăria a plătit angajaţilor doar stimulentele la plata cărora era obligată prin lege. "Există un mecanism stabilit de lege prin care un procent din sumele încasate din penalităţile recuperate sau din amenzile încasate se are ca destinaţie exclusivă plata angajaţilor. Este singura pârghie prin care ca angajator poţi să diferenţiezi între un om care a lucrat mai mult şi unul care a lucrat mai puţin şi e o pârghie pe care vreau să o folosesc", a declarat Bolojan.

Primarul a justificat astfel bugetul mare de stimulente acordat pentru cei 116 angajaţi ai Direcţiei Economice puşi să urmărească încasarea veniturilor la bugetul local în comparaţie cu alte structuri ale municipalităţii, recompensate mai modest. "Probabil că bugetul de stimulente acordat Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană care aduce bani europeni în Oradea pare mic, dar ţin să spun că angajaţii acestei direcţii primesc, din start, un supliment de 75% la salariu", a spus primarul.

În ceea ce priveşte Direcţia Tehnică, ce numără 38 de angajaţi, Ilie Bolojan a afirmat că oraşul nu îşi poate asuma riscul ca funcţionarii care fac parte din comisiile de licitaţii sau cele de recepţie a lucrărilor să fie prost plătiţi. "În condiţiile în care preţul mediu al construcţiilor civile puse în operă a scăzut la 50% iar costurile asfaltărilor au coborât la 60%, eu cred că aceşti oameni merită să primească stimulente, pentru că altfel le-a fi primit probabil de la alţii şi nu în folosul orădenilor", a spus primarul.

Un mecanism transparent

Şeful executivului local a precizat că acordarea stimulentelor a ţinut exclusiv de şefii de direcţii, cei mai în măsură să aprecieze munca subalternilor. "Primarul nu s-a implicat deloc în stabilirea sumei pe care o primeşte fiecare angajat. Directorii au repartizat un buget serviciilor din subordine, şefii de servicii, birourilor, iar şefii de birou şi-a anunţat colegii cât va primi fiecare. Este un mecanism transparent, în baza căruia şefii nu pot avea simpatii pentru că se lasă cu scandal", a zis Bolojan.

Conform estimărilor Primăriei, anul acesta angajaţii municipalităţii au primit în total stimulente în valoare de circa 1,4 milioane de lei. La această sumă se adaugă alte 1,2 milioane reprezentând drepturile speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, acordate funcţionarilor publici prin Contactul colectiv ce muncă, primele de vacanţă acordate pe anul în curs, în valoare de 294.282 lei, şi salariile de merit estimate la 22.028 lei.