Donaţie din 75%

Prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că 100 de copii din judeţele afectate de inundaţii îşi vor petrece o vacanţă de 10 zile în Bihor, "costurile urmând să fie suportate de angajaţii Instituţiei Prefectului".

Întrebat dacă toţi salariaţii instituţiei sunt obligaţi să doneze bani în acest scop sau el va suporta cea mai mare parte din sumă, cum a mai făcut în trecut în situaţii similare, Ghilea a dat un răspuns evaziv, din care s-a înţeles doar că niciun angajat nu va fi obligat să renunţe la o parte din salariu fără voia sa.

"Va dona doar cine vrea şi cât doreşte", a spus prefectul, sugerând totuşi că dacă suma necesară nu va fi strânsă din contribuţiile subalternilor, va contribui el cu diferenţa. "Fiţi sigur că voi rezolva problema", a conchis prefectul.

Avem locuri, căutăm mâncare

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a anunţat, la rândul său, că cele 100 de locuri pentru copiii din zonele afectate de inundaţii de cazare reprezintă contribuţia IŞJ. "De asemenea, purtăm discuţii la Episcopia Ortodoxă pentru 40 de locuri la Mănăstirea Izbuc şi cu Episcopia Greco-Catolică pentru alte 40 de locuri într-o clădire din zona Holodului", a precizat Luca.

În plus, şeful IŞJ a spus că, tot pentru copiii sinistraţi, se mai asigură 520 de locuri, în perioade diferite, în taberele din Bihor. "Aici trebuie să găsim o modalitate pentru achiziţionarea alimentelor. Dacă ar fi agenţi economici care să ajute ar fi perfect", a spus inspectorul şef.

Apel la donaţii "bune"

Şi bihorenii au posibilitatea să contribuie la alinarea suferinţelor sinistraţilor, atât cât pot s-o facă. Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat că Prefectura a iniţiat deja o acţiune de strângere de ajutoare, care se desfăşoară zilnic de la orele 9 la 19, până în ultima zi a acestei luni, în mai multe centre de colectare a unor bunuri destinate populaţiei din zonele inundate.

Aceste centre funcţionează la sediile Detaşamentului 1 Pompieri Oradea (str. Avram Iancu), la Staţiile de Pompieri Aleşd, Săcueni, Valea lui Mihai şi Ştei, precum şi la Detaşamentele de Pompieri din Marghita, Salonta şi Beiuş.

Ghilea a precizat că "se primesc doar articole electrocasnice în stare de funcţiune, alimente neperisabile aflate în termen de valabilitate, îmbrăcăminte nedeteriorată şi igienizată, şi nu se acceptă încălţăminte".

De asemenea, prefectul îi roagă pe bihoreni să aducă obiectele donate în cutii de carton sau în saci de polietilenă, astfel încât conţinutul să nu se piardă sau deterioreze în timpul manipulării şi transportului.

Şi studenţii strâng fonduri

Totodată, Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea, în parteneriat cu Crucea Roşie Bihor, demarează o acţiune de strângere de bani şi bunuri materiale, precum alimente, îmbrăcăminte, pături, saltele, rechizite şcolare sau materiale de construcţii.

Acestea vor putea fi lăsate de doritori într-un cort amplasat în Piaţa Independenţei, lângă statuia lui Mihai Eminescu. De asemenea, o echipă de voluntari se va deplasa pe la societăţile comerciale din Oradea, într-o acţiune de strângere de fonduri. Coordonatorii proiectului asigură şi transportul bunurilor strânse.