Angajaţii Primăriei Cluj vor primi bonuri de 15% la salariu pentru riscul de obezitate, hipertensiune, afecţiuni ale coloanei vertebrale şi altele date de "condiţiile vătămătoare" generate de munca la birou.

Bonusul de hipertensiune

Hotărârea a fost adoptată joi de Consiliul Local Cluj-Napoca cu votul reprezentanţilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii USR s-au opus.

Potrivit site-ului Adevărul.ro, întreg HCL-ul are la bază un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj pe anul în curs potrivit căruia funcţionarii îşi desfăşoară activitatea în posturi care presupun condiţii de muncă „periculoase sau vătămătoare".

Conform raportului, condiţiile specifice de lucru care implică o muncă statică, stres profesional şi alimentaţie neadecvată le provoacă funcţionarilor probleme de sănătate, de la riscul de obezitate, la hipertensiune şi afecţiuni ale coloanei vertebrale.

Cabinetul de Medicina Muncii a invocat cazurile celor 116 angajaţi ai municipalităţii care prezintă afecţiuni cardio-vasculare (hipertensiune arterială, varice, cardiopatie ischemică, insuficienţă veno-limfatică a membrelor inferioare), 100 de angajaţi cu boli de nutriţie (supraponderabilitate, obezitate de gradul 1, 2 şi 3), 136 de afecţiuni osteo-muculo-articulare (afecţiuni ale coloanei vertebrale şi lombare), respectiv afecţiuni digestive (44 de cazuri), endocrine (28 de cazuri) şi ale aparatului respirator (26 de cazuri).

Conform raportului DSP aceste afecţiuni au la bază "munca cu caracter static, fără solicitări fizice semnificative, poziţia şezândă prelungită, caracteristice muncii la birou, stresul procesional şi alimentaţia neadecvată".

"O găselniţă tipic românească"

Bonusul de 15% la salariul de bază a fost instituit cu opoziţia reprezentanţilor USR.

"Pe baza motivării motivării DSP, înseamnă că toţi IT-iştii clujeni, toţi politicienii, tot personalul TESA de peste tot ar beneficia de aceste sporuri. În privat, ele nu există", a protestat consilierul Adiana Cristian.

Userista a calificat bonusarea funcţionarilor drept "o găselniţă tipic românească" şi a arătat că pentru a evita declanşarea unor astfel de afecţiuni ar fi de ajuns ca Primăria să cumpere scaune de calitate şi monitoare cu reglare pe vertical pentru o poziţie corectă la birou sau să le plătească angajaţilor abonamentul la sala de sport ori cursuri de stil de viaţă sănătos.

Adriana Cristian le-a cerut reprezentanţilor municipalităţii clujene să vină cu un plan de remunerare corectă a funcţionarilor performanţi şi să renunţe la sporurile în masă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!