Toate maşinile de colectare a gunoiului deţinute de firma RER Ecologic au rămas luni în garaj. Cei 360 de angajaţi ai firmei au venit la muncă dimineaţă înainte de ora 6.30, ca de obicei, dar au refuzat să iasă la lucru din cauza unor revendicări salariale. "Oamenii nu vor să lucreze până nu îşi primesc salariu, văd că sunt plătiţi pentru orele suplimentare, iar firma va acorda o primă de Crăciun de 50% din salariu", a declarat pentru eBihoreanul.ro Szep Tivadar, liderul sindical din RER Ecologic.

Szep a mai spus că încetarea lucrului a fost o decizie spontană a salariaţilor şi nu a fost organizată de sindicat. "Eu am fost trimis în şomaj tehnic aşa că nu ştiu prea multe. O să merg la firmă să văd ce se întâmplă", a mai spus sindicalistul.

Directorul economic al RER Ecologic, Gabriela Mălinaş, a confirmat pentru eBihoreanul.ro situaţia din întreprindere. "Oamenii sunt adunaţi în curte şi refuză să iasă la lucru. Ei cer plata salariului încă de astăzi, deşi ziua de plată este în data de 25. Conducerea firmei a promis să plătească salariile în avans, pe data de 23, ca oamenii să îşi poată face cumpărăturile de sărbători, dar data de 21, cât este astăzi, nu are legătură cu nimic. Nu înţeleg insistenţa aceasta", a declarat directoarea.

În urma negocierilor purtate de conducerea societăţii cu reprezentanţi ai muncitorilor, circa 30 de salariaţi care se ocupă de îndepărtarea zăpezii de pe şoselele din oraş au acceptat în jurul orei 9 să iasă la lucru pentru a nu pune în pericol vieţi omeneşti. Colegii lor aşteptă încă în curtea unităţii decizia conducerii privind plata salariului şi acordarea primei de Crăciun. Muncitorii susţin că nu vor ieşi la lucru până nu îşi primesc banii. Negocierile dintre reprezentanţii salariaţilor şi conducerea socităţii sunt în derulare.

Firma RER Ecologic este singurul operator de salubritate licenţiat să presteze servicii pe raza municipiului Oradea şi se ocupă de colectarea gunoiului menajer, salubrizarea oraşului şi întreţinerea zonelor verzi din municipiu.