În martie a fost semnat contractul, clinica a fost inaugurată în august, iar scandalul a izbucnit în noiembrie. Conducerea Primăriei a fost acuzată că ar fi cumpărat un angiograf second hand la preţul unuia nou, ceea ce ar pune în pericol viaţa pacienţilor, dar şi finanţarea proiectului.

"Dacă acuzaţiile s-ar dovedi întemeiate, ar fi grav. Conform regulilor UE, echipamentele achiziţionate trebuie să fie noi", spune Livia Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).

Pentru inima ta

Centrul euroregional de intervenţie cardio-vasculară minim invazivă Viva Anima a fost amenajat în incinta Spitalului Judeţean din fonduri europene, în baza unui proiect transfrontalier al Primăriei Oradea în colaborare cu Universitatea din Debreţin. 98% din investiţia de 2 milioane euro a fost asigurată din fonduri UE, iar 36.000 euro de municipalitate. Proiectul a fost licitat la pachet, proiectare, lucrări şi dotări, lucrarea fiind atribuită în martie, pentru 6,4 milioane lei, asocierii dintre firmele Tehno Plus Medical şi VFI Madica SRL.

Între altele, acestea au amenajat secţia Terapie Intensivă-Coronarieni, blocul operator, spaţii pentru două angiografe şi un cabinet de consultaţii. Clinica a fost dotată cu echipamente performante, de la ecograf cardiovascular până la angiograf - un aparat de înaltă performanţă utilizat pentru radiografierea vaselor sanguine, indentificarea celor îngustate şi implantarea de stenturi care le readuc la dimensiuni normale, ce permit circulaţia firească a sângelui. Lucrările au decurs fără probleme, aparatele au fost montate şi autorizate, iar clinica a fost inaugurată în august...

Cu vechituri

Scandalul a izbucnit în urmă cu două săptămâni. Conform unor mesaje anonime lansate pe internet şi preluate de presa locală, angiograful cumpărat de Primărie cu 2,4 milioane lei ar fi de fapt second-hand, lucru interzis de normativele europene când e vorba de achiziţii cu fonduri nerambursabile. Ca să dea credibilitate acuzelor, acuzatorul anonim a pozat etichetele ce arată că angiograful conţine piese reciclate.

"Dacă Comisia Europeană va constata că aparatura nu este conformă proiectului, şi nu are cum să fie din moment ce caietul de sarcini prevede aparatură nouă, Primăria va fi obligată să restituie banii", susţine reclamantul. Mai mult, pe internet a fost lansat şi un zvon cum că o angajată de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, speriată de gravitatea situaţiei, s-ar fi sinucis. Fireşte, nimeni nu l-a confirmat, dar asta nu a oprit rumorile.

Bănuielile cu privire la corectitudinea achiziţiei au fost alimentate şi de faptul că, spre deosebire de alte licitaţii, cea pentru cumpărarea angiografului nu fusese anunţată pe site-ul Primăriei, iar contractul semnat astă-primăvară cu cele două firme din Bucureşti a fost publicat abia săptămâna trecută, când ziariştii l-au cerut. "Licitaţia a fost anunţată în SEAP şi a îndeplinit toate condiţiile legale. Faptul că nu s-a pus şi pe site-ul nostru a fost o scăpare cauzată de volumul mare de lucru al funcţionarilor de la Serviciul Achiziţii", spune purtătorul de cuvânt Anca Sas.

Philips îl dă nou...

Scandalul i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii, mai ales că aceştia nu ştiau că angiograful conţine piese reciclate. Abia după izbucnirea lui au aflat şi ei că, în baza unei directive UE pentru încurajarea revalorificării materialelor refolosibile, compania Philips a utilizat carcase şi sisteme de prindere recuperate de la alte echipamente şi recondiţionate.

09 Marius Mos.jpg"Furnizorul aparatului, Tehno Plus, care l-a luat de la reprezentantul Philips în România, nu a menţionat în ofertă că ar conţine şi piese reciclate", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană. Totuşi, Philips a dat Primăriei asigurări scrise că piesele esenţiale, adică electronicele, sunt absolut noi. "Philips ne-a confirmat că aparatul e nou, că a fost ansamblat în fabrică şi că nu a mai fost vândut altundeva ori folosit de altcineva".

Controalele continuă...

De altfel, angiograful a trecut toate filtrele de verificare, de la comisia de recepţie a spitalului până la Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare. "Echipamentul este certificat de producător ca fiind nou, procedura de achiziţie a fost corect făcută, iar aceasta a fost oferta cea mai bună. Ca urmare, dacă nu apar alte informaţii, nu văd de ce să fie probleme", spune Livia Banu, directorul BRECO.

Totuşi, după ce scandalul a fost amplificat de presa centrală, CNCAN va face săptămâna aceasta un control la dealerul Philips, pentru a verifica modul în care a licenţiat angiograful. "Nu avem nicio emoţie. Aşa vom fi asiguraţi o dată în plus că am făcut o achiziţie bună", spune Marius Moş, directorul DPMPFI. Până la urmă, aparatul a fost cumpărat pentru a salva vieţi. Cu sau fără piese recondiţionate...