Conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate a anunţat, marţi, că a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să cerceteze pentru conflict de interese şase deputaţi - doi de la UDMR, trei de la PSD şi unul din partea minorităţilor naţionale - care au favorizat angajarea unor rude la propriile birouri parlamentare a rudelor lor, beneficiul obţinut de acestea fiind de 39.000 de euro.

Cei şase deputaţi acuzaţi de conflict de interese sunt Peto Csilla şi Arpad Pal (UDMR), Ghervazen Longher (minorităţile naţionale, alta decât cea maghiară), Marian Neacşu, Florin Costin Pâslaru şi Vasile Ghiorghe Gliga (PSD).

În ceea ce o priveşte pe Peto Csilla, comunicatul arată că "în urma evaluărilor demarate în noiembrie 2010, ANI a constatat că Csilla-Maria Peto a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, din 01.02.2009 până în prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor. Beneficiul patrimonial obţinut Dalma Csilla Peto a fost de 34.333 lei (aproximativ 8.175 de euro)".

Odată cu acest demers, ANI completează o adevărată galerie a politicienilor din Bihor acuzaţi de conflict de interese. Din aceasta mai fac parte viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro, care în 2006 a semnat un contract de închiriere între Primărie şi Fundaţia Partium, al cărui membru fondator este, privind imobilul fostului Bar Roma din strada Republicii, dar şi deputatul PSD Sonia Drăghici, care şi-a angajat fiul la Biroul Parlamentar din Oradea. Alţi politicieni bihoreni aflaţi în vizorul ANI, dar pentru fals în declaraţiile de avere, sunt fostul deputat PSD Claudiu Pop şi fostul deputat UDMR Lakatos Peter, ambii acuzaţi că ar fi furnizat informaţii mincinoase privind fondurile din care şi-au construit casele.