Pe lista neagră figurează city-managerul Eduard Florea, directoarea economică Nadia Haş şi consiliera Annamaria Sava.

Vestea că Agenţia Naţională de Integritate a luat la verificat oamenii primarului Ilie Bolojan a străbătut săptămâna trecută Primăria cu puterea unei viroze, dând fiori reci funcţionarilor. Pentru că, dacă au păţit-o şefi aflaţi în graţiile primarului, cu atât mai uşor o pot încurca simplii executanţi!

Actele la control!

04_Eduard_Florea_bihoreanul_1.jpgOamenii primarului Ilie Bolojan au intrat în vizorul ANI! Verificările au început ierarhic, iar prima ţintă a inspectorilor de integritate a fost city-managerul Eduard Florea (foto). "În luna noiembrie am primit acasă o adresă prin care ANI îmi cerea unele lămuriri. Am răspuns la toate întrebările. Nu ar trebui să fie probleme, dar nu ştii niciodată...", spune Florea.

Angajat în Primărie din 1998, Florea a avansat treptat până la funcţia de director economic, iar în iunie 2014, la insistenţele primarului Ilie Bolojan, a preluat postul de city manager. Aşa a şi ajuns în vizorul ANI! Legea 161/2003 obligă funcţionarii să depună la angajare o declaraţie de avere pe care o reînnoiesc anual până la plecarea din funcţie, când depun o alta, finală. Florea a uitat însă declaraţia "de adio".

"În luna mai mi-am depus declaraţia de avere, ca în fiecare an, iar din iunie am devenit city-manager. Cum tocmai îmi înregistrasem declaraţia, nu m-am gândit să mai depun şi una finală, lucru pe care mi-l reproşează acum ANI", recunoaşte economistul. Florea a arătat că, înregistrată în aceeaşi lună, cea de-a doua declaraţie ar fi fost oricum identică. "Depinde cum vede lucrurile inspectorul care face verificările. Mă aştept să înţeleagă, dar poate la fel de bine să îmi dea o amendă între 50 şi 2.000 lei", spune Florea.

Ori una, ori alta

Culmea ironiei este că city-managerul a încercat să evite orice conflict cu ANI. Pus să aleagă între stabilitatea statutului de funcţionar public şi nesiguranţa poziţiei de city-manager, limitată la mandatul primarului, Florea a întrebat înainte dacă se poate suspenda din funcţia de director economic pe durata mandatului de administrator al oraşului, urmând ca la încheierea acestuia să revină pe post. Şi nu se poate!

"Înainte de concurs am cerut ANI să îmi spună dacă aş fi în incompatibilitate. După câteva săptămâni mi-au răspuns că da, deoarece calitatea de funcţionar public se menţine chiar dacă mă suspend din funcţia de director, fiind incompatibilă cu cea de city-manager". Prin urmare, ca să nu aibă probleme, economistul a ieşit din corpul funcţionarilor. Dar nu toţi colegii săi au fost la fel de precauţi...

Adio, funcţie!

04_Nadia_Has_bihoreanul.jpgAflată într-o situaţie similară, directorul economic al Primăriei, Nadia Haş (foto), regretă acum că nu şi-a luat aceleaşi precauţii. Directoarea a fost pusă de ANI acum două săptămâni să dea cu subsemnatul pentru situaţia de incompatibilitate dintre calitatea de funcţionar public şi cea de administrator special al CET, deţinută în perioada august-octombrie 2013. Atunci, economista s-a suspendat din funcţia de director, dar tot funcţionar public a rămas, pentru a conduce provizoriu, la cererea primarului Ilie Bolojan, CET-ul intrat în insolvenţă.

Haş a fost administrator special până la numirea lui Stănel Necula, iar formal, pe lege, e în culpă. Poziţia economistei este cu atât mai ingrată cu cât, după 15 ani de muncă în Primărie, riscă în cel mai fericit caz retrogradarea din funcţia de director, obţinută în acest an. "Legea spune că dacă eşti găsit incompatibil nu mai poţi ocupa o funcţie de conducere vreme de trei ani. Dacă va fi aşa, o să îmi caut de lucru", spune Haş.

De parcă nu era de ajuns, chiar dacă ar scăpa basma curată în urma verificărilor ANI, directoarea riscă să fie cercetată pentru o altă situaţie de incompatibilitate, alături de încă doi colegi...

Pedeapsă: destituirea!

04_Annamaria_Sava_bihoreanul.jpgAnnamaria Sava (foto), consilier în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a primit luna trecută o adresă prin care ANI îi cere să explice starea de incompatibilitate generată de dubla calitate de funcţionar public şi de membru în Consiliul de Administraţie al Eurobusiness Parc. Fost responsabil la departamentul comunicare al americanilor de la compania Bechtel, Annamaria Sava a intrat în vizorul Integrităţii în urmă cu doi ani, după ce a fost adusă la DMPFI de primarul Bolojan pentru a urgenta exproprierea terenurilor afectate de viitorul drum rapid dintre podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş.

"Sunt membru în Consiliul de Administraţie de la Eurobusiness Parc din 2009. Până acum n-am avut nicio problemă. Am trimis răspunsul meu la ANI şi aştept o poziţie", spune Sava. S-ar putea, însă, să-i vină o sancţiune, şi încă una aspră! Statutul funcţionarilor publici îi pedepseşte cu destituirea pe funcţionarii publici care nu înlătură o incompatibilitate în 10 de la producerea ei. În aceeaşi situaţie sunt şi Eduard Florea, şi Nadia Haş, numiţi în CA al Eurobusiness în 2013. ANI le verifică acum declaraţiile de avere şi de interese aferente anului în 2012, aşa că probabil vor fi chemaţi să dea explicaţii abia anul viitor.

La mâna ANI

Şansa funcţionarilor ar fi ca inspectorii de integritate să accepte ca aplicabilă excepţia prevăzută de articolul 94 din Legea 161/2003, conform căreia "nu se află în situaţie de incompatibilitate funcţionarul care este desemnat prin act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte sau să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere".

04_Ovidiu_Muresan_bihoreanul_1.jpgÎn caz contrar, toţi cei trei funcţionari vor trebui să se apere în instanţă. Florea, Haş şi Sava au fost declaraţi câştigători ai unor concursuri pentru posturile de la Eurobusiness Parc şi au fost numiţi prin Hotărâri de Consiliu Local, aşa că, teoretic, s-ar încadra în prevederile legii. "Nu s-ar fi ajuns aici dacă ar fi fost mai bine sfătuiţi de juriştii Primăriei. Sunt convins că fiecare are argumente să îşi susţină nevinovăţia şi sper să nu ajungă să fie sancţionaţi", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto), colaborator direct al celor trei funcţionari.

Dată fiind cruciada anticorupţie declanşată în ultimul an, e greu de crezut, totuşi, că ANI va manifesta clemenţă. În fond, fiecare situaţie de incompatibilitate putea fi evitată dacă fiecare funcţionar şi-ar fi văzut în continuare doar de job-ul lui. Simplu şi în litera legii...


"Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi funcţiile de deminitate publică"

Legea 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice


INTEGRITATEA LA CONTROL
ANI contra restul lumii

Cazurile celor trei funcţionari cercetaţi de ANI sunt departe de a fi cele mai grave. Lista bihorenilor care se judecă cu ANI e deschisă de senatoarea Rozalia Biro, acuzată de conflict de interese pentru că în 2005, viceprimar fiind, a semnat atribuirea fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, pe care a înfiinţat-o cu alţi lideri UDMR.

La rându-i, fostul director al DMPFI, Marcel Boloş, a reuşit să ajungă multi-incompatibil după ce a ocupat în paralel, în ultimii doi ani, funcţia de director în Primărie, cea de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi cea de director adjunct în Ministerul Transporturilor. Lui Boloş i se mai reproşează şi situaţia de incompatibilitate între funcţia de director la Transporturi şi cea de director al Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic, societate comercială din sectorul public, unde însă Boloş susţine că nu a fost angajat niciodată.

Lista demnitarilor cu probleme de integritate este completată de deputatul PSD Sonia Drăghici şi fostul deputat UDMR Peto Csilla, care şi-au angajat propriii copii la birourile parlamentare, precum şi de fostul consilier judeţean Laurenţiu Păşcuţi, care a fost concomitent şi şef de cabinet al preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle.