Agenţia Naţională de Integritate îşi îmbogăţeşte colecţia de „rechini” prinşi în ultimii doi ani în incompatibilitate sau conflict de interese, „pescuiţi” din rândul aleşilor locali din comune şi micile oraşe.

Interzis la funcţii publice alese

O ultimă „captură” este consilierul local Flore Vlad din comuna bihoreană Ceica, în legătură cu care ANI a anunţat luni, printr-un comunicat de presă referitor la un total de 8 consilieri locali, că a fost găsit în incompatibilitate. Potrivit comunicatului ANI, „în perioada exercitării mandatului de consilier local (2012-2016), în calitate de titular al Vlad Flore Întreprindere Individuală, a încheiat 5 contracte comerciale (achiziţii directe servicii de vidanjare ape uzate) cu Primăria comunei Ceica şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Ceica, încălcând astfel dispoziţiile art. 90, alin. 1 din Legea 161/2003”.

ANI precizează că sancţiunea pentru această abatere este decăderea „din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, iar în caziul în care „persoana a ocupat o funcţie, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În cazul consilierului din Ceica, aflat în prezent la al doilea mandat, acest lucru ar însemna interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică aleasă după următoarele alegeri locale, programate în 2020.

Vinovat că a... ajutat

Contactat de BIHOREANUL, consilierul local Flore Vlad, ales în 2016 pe lista ALDE, a afirmat că nu se consideră vinovat decât de faptul că a încercat să fie de ajutor într-o situaţie de necesitate produsă în anul 2012.

„Eram consilier local şi director de şcoală, unde în urma unor ploi abundente WC-urile au defulat, mizeria împrăştiindu-se peste tot, pe coridoare şi prin săli de clasă. Am cerut Primăriei să asigure remedierea situaţiei, dar primarul mi-a spus că nu avea cum. Am apelat şi la societatea Edilul din Beiuş, şi la Compania de Apă din Oradea, dar ni s-a răspuns că abia fac ei faţă pentru propriile nevoi. Eu aveam întreprindere individuală cu un tractor şi o vidanjă, iar la solicitarea părinţilor, care erau revoltaţi, am pus la dispoziţia Primăriei utilajele, pe care apoi doi angajaţi ai Primăriei le-au folosit ca să golească fosele. Nu am primit, însă, niciun ban, dimpotrivă, eu am plătit angajaţii Primăriei, prin întreprinderea individuală, cu 2.400 lei”, a declarat Flore BIHOREANULUI.

Acesta a mai spus că s-a deplasat personal la ANI atunci când a fost înştiinţat că este cercetat şi a expus faptele în apărarea sa, iar acum nu ştia că a şi fost găsit vinovat. „Eu am crezut că au înţeles că nu am luat niciun ban. Mai mult, le-am explicat că în 2013, ca să nu mai fie nicio suspiciune asupra mea, mi-am şi desfiinţat întreprinderea individuală”, a spus Vlad Flore.

„Recidivist”

Pe de altă parte, în 2010 Vlad Flore a mai fost subiectul unei controverse în comuna Ceica. Viceprimar al comunei la acea vreme, bărbatul şi-a cumpărat printr-o licitaţie la care a participat singur una dintre grădiniţele din sat, la care a montat termopane exact în aceeaşi perioadă când au fost înlocuite şi ferestrele căminului cultural din satul Bucium, cu aceeaşi firmă.

De asemenea, pentru că a vrut să transforme clădirea în cramă, viceprimarul a amenajat şi o parcare în faţa clădirii, dar lucrarea a fost decontată din fonduri publice, nu din banii firmei sale.