Agenţia Naţională de Integritate s-a specializat în "vânătoarea" de plevuşcă. Printr-un comunicat dat publicităţii în cursul dimineţii de miercuri, instituţia care veghează la integritatea politicienilor anunţă că a mai descoperit un "lot" de 24 de aleşi şi foşti aleşi locali, în contextul în care anul trecut şi anul acesta nu a reuşit să identifice nicio problemă în contul parlamentarilor, miniştrilor ori şefilor de partide, al primarilor de municipii şi preşedinţilor de Consiliilor Judeţene.

De data aceasta, ANI a anunţat drept "captură", între cei 24, şi un fost viceprimar al comunei bihorene Holod, Adrian Mînz, vinovat de incompatibilitate deoarece "în mandatul 2012 – 2016 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Iosif Vulcan Holod, încălând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Acest articol prevede că "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice[…] g) calitatea de comerciant persoană fizică autorizată […]".

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Mînz, care în prezent este consilier ALDE, în opoziţie cu primarul PSD Ioan Horga, recunoaşte că s-a aflat în incompatibilitate, dar numai timp de un an şi, mai ales, că nu a avut niciun fel de beneficiu. "Da, este adevărat, în perioada 2014-2015 am făcut parte din Consiliul de Administraţie al şcolii, dar la fel a fost şi primarul comunei, despre care ANI nu vorbeşte deloc. Nu am luat niciun ban ca membru în Consiliul de Administraţie al şcolii", a declarat Mînz.

Potrivit legii, pentru că a fost găsit în incompatibilitate, acesta este considerat "decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".