"După ce anul trecut am descoperit un caz de rabie la un lup din zona Roşia care a muşcat animale domestice ale locuitorilor, iar la începutul acestui an am depistat trichinela la câţiva mistreţi împuşcaţi la Balc, am constatat că asemenea cazuri se înmulţesc şi se răspândesc îngrijorător", a anunţat, marţi, şeful DSVSA Bihor.

Mircea Gelu Budău a spus că, de la începutul anului, la DSVSA s-au înregistrat cazul unei vulpi turbate în zona Curăţele, al unui bursuc din zona Vadu Crişului şi al unei bovine în zona Butan. "Constatăm că Munţii Pădurea Craiului sunt o zonă efectiv contaminată la fauna silvică", a declarat Budău.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare a afirmat că, din acest motiv, în întregul judeţ au fost demarate acţiuni pentru izolarea zonelor contaminate. "Se distrug prin vânătoare carnasierele din fondurile silvice afectate, fără ca vânătorii să aibă voie să se folosească de câini, pentru a nu fi infestaţi şi aceştia, se monitorizează comportamentul animalelor, se avertizează că animalele ucise sau găsite moarte nu trebuie jupuite de blană, din acelaşi motiv, pentru a nu răspândi boala, iar cadavrele sunt distruse prin metode specifice, astfel încât să nu rămână resturi", a explicat Budău.

"Rabia are efecte ucigătoare asupra omului, afectând sistemul nervos până la neuroparalizie, astfel că persoanele muşcate sau zgâriate de animale infestate, dacă nu sunt tratate la timp şi complet, pot muri prin blocarea muşchilor respiratorii", a mai precizat şeful DSVSA Bihor.

Medicii veterinari înregistrează o incidenţă mai mare şi în ce priveşte îmbolnăvirile de trichinelă a mistreţilor. "După vânătoarea de la Balc de la începutul anului, am mai găsit recent încă doi mistreţi bolnavi de trichinelă, pe fondul de vânătoare Cubulcut din Săcueni. Întreaga zonă de nord a judeţului este contaminată, asemenea cazuri fiind găsite şi în jurul oraşului Marghita, la Buduslău şi la Şimian", a arătat şeful DSVSA.