Spitalul CFR a devenit septuagenar. Peste 100 de cadre medicale, angajaţi şi foşti angajaţi, au luat parte vineri, în sala mare a Primăriei, la aniversarea a şapte decenii de la înfiinţarea Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea.

"Doresc să mulţumesc foştilor, dar şi actualilor angajaţi ai spitalului CF Oradea. Fără dumneavoastă, acest spital nu ar funcţiona", a declarat în deschiderea evenimentului managerul spitalului Mircea Huniadi.

Cel mai emoţionat moment l-a constituit însă alocuiţiunea fostului director Foldeş Adalbert. Cu lacrimi în ochi, medicul, care a slujit spitalul vreme de patru decenii din cele şapte câte numără instituţia, a cerut asistenţei să îşi amintească de foştii colegi.

"Să începem cu un minut de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi", a cerut medicul, lucru care s-a şi întâmplat.

"Nevoia era mare!"

Foldes a depănat amintiri din istoria spitalului începând din anul 1947, când acesta funcţiona ca şi centru de sănătate pentru muncitorii feroviari în clădirea fostului cinematograf Crişana din strada Republicii.

"În acel loc s-au organizat şi examinările de siguranţa circulaţiei, care încet au devenit de importanţă majoră pentru cei care au lucrat la Căile Ferate. Nevoia era mare! Când eu am venit, depoul din Oradea avea peste 1.600 de salariaţi", a povestit medicul.

Zece ani mai târziu, instituţia s-a mutat peste drum, în actuala clădire, care până în 1957 a adăpostit o şcoală a CFR-ului.

Treptat, pe lângă calea ferată spitalul a început să deservească şi alte unităţi cu nevoi speciale cum ar fi Poşta, Întreprinderea de Transport Auto, carierele de piatră sau marmură şi altele.

"Supravegherea preventivă este extraordinar de pretenţioasă. Nu pleca în cursă mecanic de locomotivă sau ajutor de mecanic până nu s-a făcut controlul medical", a spus Foldes.

După 1989, odată cu desfiinţarea Casei Transportatorilor, care finanţa unităţile medicale de profil, şi apariţia concurenţei în domeniul analizelor medicale pentru transportatori, spitalul şi-a pierdut treptat din importanţă.

"Nu mai avem CFR..."

Numărul pacienţilor spitalului a scăzut odată cu trecerea anilor, nu pentru că CFR-iştii ar fi mai sănătoşi, dar sunt tot mai puţini.

"Odată, Spitalul CFR din Oradea era la concurenţă cu Spitalul Judeţean. Acum nu mai este. Problema este că nu mai avem CFR, nu mai există ITA, că angajaţii lucrează în condiţii la nivelul anului 1975, ceea ce nu mai este sacrificiu, este eroism", şi-a elogiat colegii managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul, printre alţii, city-managerul Dacian Palladi, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, directorul CAS Bihor, Ludovic Varga, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar.

La 70 de ani de la înfiinţare, Spitalul CF Oradea oferă asistenţă unui număr de peste 600.000 de locuitori din Bihor şi judeţele învecinate. Activitatea instituţiei se desfăşoară în patru clădiri distincte: Staţionarul Oradea, Punctul de lucru Satu Mare, Ambulatorul de Specialitate Oradea şi Ambulatorul de Specialitate Satu Mare. Staţionarul orădean numără 161 de paturi structurate pe trei secţii şi nouă compartimente, deservite de două laboratoare.