Curtea de Apel Oradea a dat câștig de cauză Consiliului Județean Bihor, constatând că Ansamblul folcloric Crișana poate fi desființat în baza unei hotărâri pe care aleșii bihorenilor au adoptat-o în luna august cu voturile consilierilor PNL, la propunerea conducerii CJ Bihor și a conducerii Teatrului Regina Maria, instituție din care ansamblul făcuse parte în ultimul deceniu și jumătate.

Sentința Curții de Apel a fost pronunțată în urmă cu o săptămână, pe data de 10 decembrie, fiind anunțată însă abia vineri, 17 decembrie, la finalul unei conferințe de presă susținute de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Conform informațiilor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au admis, practic, recursul formulat de CJ Bihor și de Teatrul Regina Maria împotriva unei decizii contrare a Tribunalului Bihor, care pe 17 septembrie, la cererea a 14 angajați ai Ansamblului Crișana, dispusese suspendarea aplicarea HCJ 158/5 august 2021, privind desființarea acestuia.

Curtea de Apel Oradea a dispus inclusiv ca fiecare din respectivii angajați să achite câte 100 de lei Consiliului Județean și Teatrului Regina Maria cu titlul de cheltuieli de judecată.

Între cei 14 artiști care s-au judecată cu CJ Bihor și cu Teatrul Regina Maria se numără cântărețul Cornel Borza (fost consilier județean PNL), Ciprian Toie, Simona Mateș, Dumitru Negrean și alții.

Odată ce sentința Curții de Apel Oradea este comunicată oficial CJ Bihor, conducerea acestei instituții poate pune în aplicare Hotărârea de desființare a Ansamblului Crișana, măsură criticată vehement în această toamnă inclusiv de consilierii județeni ai UDMR și ai PSD Bihor.