Deputatul liberal Ioan Cupşa a preluat joi, pe bază de semnătură, pachetul de amendamente formulat de Asociaţia Firmelor Bihorene pe marginea Legii insolvenţei 85/2006. Propunerile mediului de afaceri bihorean au fost înmânate în mod public, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Hotel Continental.
"Ca să nu avem discuţii că propunerile s-au rătăcit prin Poştă şi să nu ne mai complicăm cu confirmări de primire, îi vom înmâna acum domnului deputat Ioan Cupşa propunerile noastre şi vom semna procesul verbal de predare-primire de faţă cu presa", a glumit în deschiderea întâlnirii Dan Octavian, directorul general al AFB.
Conform directorului, printre amendamentele mediului de afaceri bihorean se numără propunerea ca în cazul creditorilor care formulează cereri de admitere la masa credală după împlinirea termenului menţionat în Buletinul procedurilor de insolvenţă cererile să fie totuşi analizate, iar dacă sunt justificate, aceştia să fie trecuţi în tabelul suplimentar al creanţelor.
În ceea ce priveşte îndestularea creditorilor, oamenii de afaceri bihoreni propun ca după valorificarea bunurilor datornicilor, îndestularea creditorilor să se facă pornind de la creanţele principale, dar fără penalităţi. "Este imoral ca Finanţele sau băncile să încaseze sume importante din penalităţi şi dobânzi în timp ce furnizorii privaţi să nu încaseze nici măcar contravaloarea mărfii sau a serviciilor furnizate", argumentează reprezentanţii asociaţiei.
Să nu mai poată fi patroni!
În plus, pentru asanarea mediului de afaceri şi limitarea procedurilor de insolvenţă declarate pe bandă rulantă AFB propune "sancţionarea" celor care intră în faliment lăsând în urmă datorii neplătite.
"Dacă debitorul persoană fizică nu a achitat toate datoriile înscrise în tabelul de creanţe, exceptând accesoriile, trebuie ca acesta să nu mai poată deveni asociat, acţionar sau administrator în altă societate comercială sau să poată înfiinţa o altă firmă într-o perioadă de câţiva ani. Totodată, în cazul în care debitorul persoană fizică are vreuna dintre aceste calităţi într-o societate, trebuie să le piardă în mod automat în urma închiderii procedurii de insolvenţă", se menţionează în pachetul de propuneri formulat de AFB.
Deputatul Ioan Cupşa a preluat propunerile AFB şi a promis că le va analiza. "Deocamdată nu mă pot pronunţa pe marginea propunerilor formulate de AFB pentru că doar le-am lecturat. Le voi analiza şi voi acţiona în consecinţă. Vreau să sprijin atât firmele bihorene cât şi creditorii din România să nu fie prejudiciaţi în afacerile pe care le fac", a spus Cupşa.
În calitate de membru al Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor, Cupşa a ţinut să precizeze că, având în vedere birocraţia parlamentară, cel mai scurt termen pentru implementarea propunerilor formulate de AFB este de un an.