Un grup de 14 orădence, majoritatea înveşmântate în bluze albe şi unele cu copii după ele, s-au întâlnit în Parcul 1 Decembrie sâmbătă, la ora prânzului, înfruntând soarele fierbinte pentru a marca ziua mondială împotriva vaccinării şi a-şi exprima împotrivirea faţă de un proiect de lege care ar urma să introducă obligativitatea vaccinării.

Una dintre participante a susţinut că tocmai în aceste zile în Spitalul Municipal sunt internate două victime ale vaccinării, după ce o a treia ar fi murit din cauza imunizării, fapt ce a obligat reporterul BIHOREANULUI să-i verifice acuzaţia.

Lumânări, flori şi acuze

Precizând repetat că nu participă la un protest, ci la „o comemorare”, femeile au pus pe soclul statutii Ostaşului Român pancarte cu mesaje ce îndeamnă la refuzul vaccinării („Spune nu vaccinării obligatorii în România!”), cu rol de alarmare asupra presupuselor consecinţe nefaste ale imunizării (cum ar fi declanşarea autismului, o afecţiune ale cărei cauze, de fapt, încă nu au fost stabilite), care reclamă dreptul suveran al părintelui asupra vieţii copilului („Copilul meu, alegerea mea!”) sau revendică, pur şi simplu, dreptul la opţiune în condiţiile existenţei riscurilor la imunizare („Dacă există risc, trebuie să existe alegere!”).

Participantele au aşezat în faţa cartoanelor bucheţele de flori şi au aprins candele în memoria copiilor care, spuneau ele, au fost „omorâţi de medici”  prin vaccinare, fără a striga niciun slogan, ci doar conversând despre diferite „cazuri” pe care le-au aflat „de la alte mămici” sau „de pe Facebook”.

Medicii ascund adevărul

Una dintre organizatoarele acţiunii, Ramona Mateaş, economistă de profesie, a declarat BIHOREANULUI că a pus umărul la adunarea orădencelor ce-i împărtăşesc convingerile antivacciniste deoarece lumea medicală ascunde urmările imunizării copiilor. „Victimele vaccinării sunt foarte multe, dar medicii nu vor să recunoască, şi atunci e normal că în statistici apar puţine”, a spus femeia.

Ea a adăugat că personal cunoaşte cazul unui copil de un an care după ce a fost vaccinat nu a mai vorbit şi a completat că „chiar acum în Spitalul Municipal sunt internate trei victime ale vaccinării, din Toboliu, dintre care una a şi murit”, informaţia obţinând-o „de la o mămică”.

De asemenea, ea a spus că pe Facebook există un grup unde „foarte multe mămici” dau în vileag tot felul de consecinţe negative ale vaccinării, cel mai frecvent fiind autismul, dar şi paraliziile. „Sunt foarte multe cazuri, chiar dacă nu apar în acte”, a argumentat orădeanca.

„Eu plec din ţară!”

Mateaş însăşi se dă drept exemplu al beneficiilor nevaccinării, spunând că are doi copii, unul de 6 ani şi celălalt de 3 ani, „perfect sănătăoşi”, pe care a refuzat să-i vaccineze şi care „nu au luat niciodată medicamente”, dar acum este revoltată că se pregăteşte un proiect de lege care ar urma să instituie obligativitatea vaccinării. „Dacă se adoptă legea, eu plec din ţară!”, a afirmat femeia, susţinând că „în majoritatea ţărilor din Europa s-a scos deja vaccinul BCG”, cel pentru imunizare împotriva tuberculozei.

Femeia a acuzat neconstituţionalitatea unui asemenea act normativ, susţinând că prin Constituţie „niciun cetăţean nu poate fi obligat să urmeze un tratament dacă nu doreşte”, dar şi pentru că ar condiţiona înscrierea copiilor în unităţile şcolare de efectuarea vaccinării, chiar dacă micuţii sunt sănătoşi şi, pe de altă parte, copiii bolnavi cu SIDA nu sunt refuzaţi la şcoală. „Ce logică are? Nu poţi să nu primeşti la şcoală un copil sănătos. Se încalcă dreptul la educaţie”, a spus Mateaş.

Napoleon, primul vinovat

Solicitată să explice cine are, totuşi, interesul să îmbolnăvească copiii prin vaccinare, femeia a spus, după o ezitare îndelungată, că povestea e lungă şi începând de la... Napoleon. „Napoleon a fost primul care a introdus vaccinarea, prin variolare. A fost un mare strateg militar, care a vrut să vadă care bărbaţi sunt mai rezistenţi şi pot fi trimişi la război. Aşa a început în Europa, apoi au continuat negustorii”.

Mateaş a adăugat că imediat după acţiunea comemorare, la care ar fi participat mult mai mulţi orădeni dacă nu exista minivacanţa, va lua legătura cu familia victimelor vaccinării internate la Spitalul Municipal, arătându-şi convingerea că asemenea cazuri ar trebui mediatizate.

Nu vaccinarea omoară

Pentru a verifica informaţia privind moartea unui copil şi spitalizarea altor doi ca urmare a efectelor vaccinării, aşa cum a susţinut Ramona Mateaş, BIHOREANUL l-a contactat pe dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal. Acesta a confirmat faptul că spitalul îngrijeşte doi copii din Toboliu, iar decesul unui altuia s-a produs, dar la domiciliu şi fără să fi fost spitalizat. Cele trei cazuri nu au legătură cu vaccinarea.

„Marţea trecută au fost internate două surori, după decesul la domiciliu a celei de-a treia, care nu ajunsese la spital. S-a făcut o autopsie a copilului decedat, iar cauza a fost stabilită ca fiind o bronşiolită. Sora geamănă a fetiţei decedate, în vârstă de 9 luni, şi cealaltă mai mare, de un an şi 10 luni, au fost într-adevăr aduse la noi, cu infecţii respiratorii. Prima a fost internată la ATI, iar după ameliorarea stării a fost transferată la secţia de Infecţioase. Cea de-a doua fetiţă a fost internată de la început pe secţia de Pediatrie”, a spus dr. Maghiar.

Medicul a insistat că atât fetele spitalizate, cât şi cea care murise anterior în casa părinţilor, au prezentat simptome fără „nicio legătură cu vaccinarea”. În schimb, a adăugat el, în spital ajung tot mai mulţi copii nevaccinaţi, cu diverse complicaţii ale rujeolei pe fondul nevaccinării. „Media zilnică este de 23 de paturi cu pacienţi cu rujeolă şi complicaţii respiratorii ale rujeolei. Din 24 de pacienţi pe care îi avemm azi, 15 sunt sub 3 ani, unii chiar sugari, şi toţi sunt nevaccinaţi”, a spus dr. Maghiar.