Preşedinţii celor trei partide care formează USL (PNL, PSD, PC) au sosit vineri la Oradea, unde cu o zi înainte USL Bihor a încheiat primul protocol cu UDMR. Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin au făcut mai multe aprecieri pe tema alianţei, recunoscând că la acest sfârşit de săptămână "Oradea e capitala politicii româneşti" datorită faptului că UDMR poate răsturna balanţa puterii.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri seară la Consiliul Judeţean împreună cu omologul de la PSD Victor Ponta şi cu cel de la PC Daniel Constantin, liderul PNL Crin Antonescu a sugerat că UDMR ar face bine să se alăture acum USL, deoarece după 2012 ar putea fi prea târziu.

"Credem că UDMR poate, printr-o decizie clară şi curajoasă, să simplifice marea problemă de pe scena politică românească, în sensul să constituie o majoritate solidă şi responsabilă, aşa cum nu este în acest moment majoritatea din care UDMR face parte, şi sigur că cea mai simplă, rapidă şi sănătoasă cale e aceea ca UDMR, împreună cu noi, să constituie o majoritate sigură şi de necontestat de preşedinte sau de altcineva. Dacă asta se va întâmpla sau nu, noi nu avem de unde să ştim, e decizia UDMR, şi nu ne permitem să facem mai mult decât chemări la căutarea unei variante responsabile şi sănătoase", a spus preşedintele PNL Crin Antonescu.

Scurtează chinul

Întrebat ce urmează să se întâmple după Congresul UDMR, preşedintele PNL a afirmat că, în opinia sa, UDMR trebuie să scurteze acum "chinul României". "Încerc să construiesc un răspuns care să fie politicos, că nu-i frumos să vii la sărbătoarea oamenilor ca să cobeşti, şi nici nu vreau să se poată interpreta că ameninţ, ceea ce e cu totul neadevărat. Eu cred că UDMR a intrat la guvernare în condiţiile destul de confuze de la sfârşitul anului 2009 pentru că a sperat să răspundă la obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de propriul electorat. Am înţeles acest lucru şi în 2009 şi pe tot parcursului anului 2010 când, dacă aţi remarcat, noi am vorbit foarte critic despre Guvernul Băsescu, despre Guvernul PD, etc, etc", a spus Crin Antonescu, referindu-se astfel la faptul că opoziţia a menajat UDMR.

Liderul liberal a adăugat, însă, că actuala opoziţie nu poate ignora "la nesfârşit" că din majoritatea guvernamentală face parte şi UDMR, la fel ca UNPR. "Sigur, însă, că nu ne poate scăpa la nesfârşit că Băsescu şi partidul său n-ar putea chinui România în felul acesta dacă n-ar exista condiţiile majorităţii oferite de UDMR şi de făcătura de partid alcătuită din fugarii de la PNL şi PSD, din oameni care au trădat şi au sărit în barca puterii", a atenţionat Crin Antonescu.

Acesta a continuat spunând că "un an şi jumătate este suficient ca politicieni de talia, de valoarea şi cu experienţa liderilor UDMR să înţeleagă că speranţele legitime şi serioase nu se mai pot lega de un Guvern condus de domnul Băsescu, cu mijloacele domnului Băsescu şi cu interesele pe care acestea le servesc".

Cu UDMR împreună

"Aşadar, cred că în faţa propriului electorat, în primul rând, UDMR are responsabilitatea unei decizii care să pornească de la ideea că o forţă politică responsabilă şi democratică guvernează în folosul şi în interesul celor guvernaţi. Eu am speranţe în sensul acesta, şi de aceea am fost şi rămân un susţinător al acestei căi, pentru că o formaţiune care atâţia ani a demonstrat că e capabilă să răspundă cerinţelor propriului electorat şi celor ale societăţii româneşti, o va face şi acum. Decizia e a lor şi răspunderea e a lor. Ceea ce ştiu sigur e un singur lucru: putem împreună cu UDMR să scutim România de încă un an şi jumătate de suferinţe, de depreciere a şanselor, de sporire aberantă şi inutilă a datoriilor, putem să facem acest lucru împreună şi putem construi împreună o platformă pentru cel puţin şase ani în România", a mai spus preşedintele PNL, pledând pentru o colaborare între UDMR şi USL.

Crin Antonescu a spus că după alegerile din 2012 "probabil" nu va mai exista acelaşi interes din partea USL, deoarece actuala opoziţie va întruni peste jumătate din voturile alegătorilor. "După alegerile din 2012, nici nu va mai fi nevoie şi nici nu va mai fi probabil interes în acest sens, pentru că vom avea deja un verdict al urnelor care ne va spune alte lucruri, foarte clare, sunt convins de pe acum".

"Eu, aici, nu cred, ci sunt convins că USL va obţine considerabil peste 50% din voturile care se vor exprima la alegerile parlamentare din 2012 şi, deşi nu obişnuiesc să fac pronosticuri, şi e riscant să faci pronosticuri, vă spun acest lucru cât se poate de clar astăzi. Dacă noi, totuşi, dorim colaborarea UDMR şi am analizat cu mare interes o platformă de construcţie cu UDMR, asta este şi pentru că participarea UDMR la o asemenea construcţie ar fi foarte sănătoasă şi foarte interesantă din mai multe puncte de vedere. Ar fi foarte bine cu UDMR-ul, dar se poate, categoric, şi fără UDMR. Asta cred eu, în nume personal", a conchis preşedintele PNL, Crin Antonescu.