Producătorul de construcţii metalice şi părţi componente Fais Mekatronic a fost cel mai mare contribuabil la bugetul local din 2017.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, compania a plătit bugetului local taxe şi impozite în valoare totală de 3,5 milioane lei.

În topul celor mai mari contribuabili orădeni, premiaţi miercuri seară de primarul Ilie Bolojan în cadrul galei Antreprenor pentru Oradea, s-au mai numărat companiile Plexus Services Ro (3 milioane lei), Plastor (2,5 milioane lei) şi Transilvania General (2,4 milioane lei).

Lista este completată de RCS&RDS (2 milioane lei), Lotus Center (1,8 milioane lei), H. Essers (1,5 milioane lei), UAMT (1,4 milioane lei), Comau (1,3 milioane lei) şi Bihore (1,3 milioane lei).

Cei mai mari zece contribuabili orădeni au plătit anul trecut municipalităţii taxe şi impozite în valoare totală de 21 milioane lei, echivalentul a 4,5 milioane euro.

"Am avut un buget mare"

La eveniment au participat peste 100 de invitaţi din mediul de afaceri. Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit reprezentanţilor firmelor pentru contribuţia adusă la vistieria oraşului. "Datorită dumneavoastră am avut un buget mare pe care l-am direcţionat înspre investiţii", a spus edilul.

Municipalitatea vizează printre altele o conectare cât mai bună a oraşului cu exteriorul prin dublarea, începând din luna martie, a legăturilor aeriene cu Capitala printr-un parteneriat cu Blue Air şi construirea unei şosele de centură extinse care să facă legătura cu viitoarea autostradă Transilvania.

Printre priorităţi se mai numără adaptarea învăţământului la piaţa muncii prin modernizarea internatelor de la liceele Traian Vuia şi Partenie Cosma, pentru a oferi din toamnă cazare şi masă gratuită elevilor care doresc să înveţe o meserie, dar şi încurajarea construcţiei de locuinţe, pentru a atrage populaţie în Oradea. "Ştiu că există un deficit al forţei de muncă, dar sper să putem continua dezvoltarea acestui oraş într-un ritm susţinut", a spus edilul.

La rândul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, a lăudat eforturile companiilor orădene. "Vă mulţumesc celor care aţi creat locuri de muncă şi aţi asigurat stabilitatea acestora, meritaţi respectul întregii comunităţi", a spus ea.

Un top stabil

Firmele care au intrat în topul celor mai mari contribuabili orădeni sunt aceleaşi ca anul trecut, cu diferenţa că societăţile în dezvoltare UAMT şi Comau au luat locul firmelor Selina şi Zahărul, prima în insolvenţă, iar cea de a doua în pragul închiderii.

La fel, premiul pentru cea mai mare investiţie în 2017 a revenit firmei WPD Development, care şi-a asumat în primăvara anului trecut o investiţie de 5 milioane euro într-un centru de producţie şi depozitare care urmează să funcţioneze în Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului.

În cadrul galei, reprezentanţii municipalităţii au mai acordat şapte premii pentru proiecte de responsabilitate socială companilor: RCS&RDS, Raiffeisen Bank, Eco Bihor, Vandana, Nis Petrol, Gavella şi organizaţiei Salvaţi Copiii.