Anul trecut a fost unul al provocărilor. "2015 a fost un an de care este bine să îţi aminteşti, nu să îl trăieşti", a declarat, miercuri, Nadia Haş, şeful Direcţiei Economice, în deschiderea conferinţei de presă pe marginea raportului de activitate pe anul trecut.

Potrivit documentului, Oradea a încheiat anul cu un buget de investiţii de 629 milioane lei, de şase ori mai mare decât în 2013, când cheltuielile de dezvoltare ale oraşului au fost de 103,8 milioane lei şi de trei ori mai mult decât în 2014, când acestea au fost de 203,2 milioane lei.

Bugetul prognozat alocat investiţiilor a fost şi mai mare, undeva la 930 milioane lei, dar, pe de o parte, resursele financiare ale oraşului au fost canalizate către proiectele cu finanţare UE, iar pe de cealaltă parte, finalizarea lucrărilor contractate prin intermediul a zece proiecte europene a fost amânată pentru anul acesta.

Sumele alocate investiţiilor au crescut vertiginos ca urmare a proiectelor europene implementate în 2015, iar municipalitatea a trebuit să se împrumute pentru a le putea cofinanţa.

"Anul trecut a fost cel mai activ an din punct de vedere al contractării de datorie publică. Au fost luate patru împrumuturi în valoare de 55 milioane euro pentru susţinerea investiţiilor", a spus Haş. Ultimul credit, în valoare de 100 milioane lei, a fost contractat la sfârşitul lui 2015 cu scadenţă la un an de zile.

Ca urmare a împrumuturilor luate, datoria publică a oraşului s-a triplat, de 26,2% în 2015 la 69,1% în 2016. "Trebuia să luăm aceste împrumuturi pentru a finanţa investiţiile. Experienţa arată că o dezvoltare fără creditare nu se poate. Totuşi, având în vedere că avem credite neperformante raportat la actualele condiţii de pe piaţă, gândim pentru acest an o restructurare a datoriei publice", a declarat directoarea.

Conform prognozelor Direcţiei Economice, refinanţarea creditelor luate de oraş ar putea disponibiliza undeva la 15 milioane lei, bani pe care oraşul să îi poată folosi pentru alte investiţii. "Cu excepţia refinanţării, anul acesta nu intenţionăm să luăm alt credit. Trebuie să ne gândim la disponibilitatea financiară a oraşului pentru contractarea de noi proiecte în noul ciclul bugetar european", a spus Haş.

Pentru anul în curs, conducerea Direcţiei Economice şi-a propus susţinerea investiţiilor oraşului, completarea bazei de date cu informaţiile necesare stabilirii impozitelor conform noului cod fiscal, continuarea măsurilor disciplinare de felul somaţiilor şi popririlor pentru a evita apariţia debitorilor cronici şi promovarea mijloacelor de plată online.