Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc "de pace", prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.

Mulţumită lui Iohannis şi lui Orban, liberalii au ieşit jumuliţi rău din negocieri, păstrând ministere care le aduc pagubă (la Educaţie au mai şi numit un protector de plagiatori, iar la Muncă şi Interne vor culege roadele grevelor şi protestelor), portofoliile grase adjudecându-le UDMR (Dezvoltarea, aka banii pentru primari) şi USR-PLUS (care a evacuat, ce ironie, un tehnocrat-pe-bune de la Fondurile Europene ca să-şi satisfacă un politruc de o competenţă recunoscută doar de propriul cont de Facebook).

Dacă la finele anului trecut prognozam că acest Guvern nici măcar nu va mima reformele constituţionale, instituţionale şi administrativ-teritoriale, la început de guvernare şi de an aş adăuga încă o previziune: 2021 va fi, de fapt, anul "dezvrăjirii" fanilor USR-PLUS, singurii entuziasmaţi că-şi văd, în premieră, favoriţii la putere, fără a intui şi căderea măştilor ce va urma.

Niciunul dintre "oamenii noi" ajunşi în fruntea bucatelor, poate aţi remarcat, nu-şi mai aminteşte promisiunile vechi. Aţi mai auzit recent anul ăsta despre desfiinţarea pensiilor speciale? Ori a recursului compensatoriu? Dar despre meritocraţie? Ministrul Ion se face de râs plenar atât prin numiri scandaloase (vrea secretar de stat un avocat cam piţiponc, başca recrutat de la Piperea & PSD), cât şi prin regurgitarea propriei demagogii.

Înainte de alegeri desfiinţa SS prin OUG săptămânal, după Revelion o amână pe la vară, când va fi soare şi la lume cald. La instalare promitea creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor (să nu mai plece avocaţi la 47 de ani cu pensiile, scuzaţi, speciale), iar săptămâna trecută ne-a anunţat, adânc, că "schimbările bruşte nu sunt oportune"...

Anca Dragu, pusă şefă la Senat, deşi e la primul mandat (sfânta egalitate de gen!), a anunţat comisie pentru 300 de aleşi şi Parlament monocameral (ca Marea Adunare Naţională), dar ce să vezi: la cantina celor două camere noii aleşi se nutresc cu filé de şalău la 5,5 lei, gratis ca la Casa de Comenzi a PCR. Unde mai pui dezvăluirea că tehnocraţii lui Dacian încasau grămezi de bănet din CA-uri, fix ca rechinii vechii clase politice, după cum ne informează, a treia zi după Scriptură, chiar un plusist care până acum a tăcut să nu strice campania.

Presimt că 2021 va fi şi pentru "oamenii noi" anul când încep s-o facă de oaie, ba nu exclud nici ca unii să fie prinşi, peste un an - doi, întocmai ca useliştii, cu tabla-n gură. E chestie doar de timp.