Unul dintre cele mai aşteptate filme ale ediţiei TIFF Oradea de anul acesta, Anul nou care n-a fost, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, a fost proiectat sâmbătă, în cadrul festivalului, la Teatrul Regina Maria, în prezenţa a sute de spectatori.

După vizionare, publicul a putut afla curiozităţi legate de film, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care au participat trei dintre actori: Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin şi Nicoleta Hâncu (foto jos).

Despre frici şi libertate

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia în septembrie, unde a fost foarte apreciat pentru realismul şi reconstituirea fidelă a atmosferei din 1989, câştigând patru distincţii, printre care premiul la secţiunnea Orizzonti. Producţia a fost lăudată pentru modul în care aduce la viaţă acest moment critic din istoria României şi pentru utilizarea creativă a imaginilor de arhivă integrate în acţiune.

TIFF Oradea

Din distribuţia impresionantă fac parte actori ca Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Ada Galeş, Ioana Flora, Manuela Hărăbor, Gabriel Spahiu, Nicodim Ungureanu sau Marian Râlea.

Acţiunea filmului se desfăşoară pe parcursul unei singure zile din decembrie 1989, înainte de căderea regimului Ceauşescu, chiar înainte de Revoluție. Filmul explorează vieţile unor oameni obişnuiţi în faţa ultimelor zile de comunism şi combină umorul negru şi drama.

Deşi subiectul are legătură cu Revoluţia din 1989, filmul nu urmăreşte doar faptele istorice, ci explorează mai ales fricile şi paranoia trăite de români în acea perioadă.

Personajele se confruntată cu dileme morale şi pericole iminente, fiind forţate să ia decizii sub presiune extremă, într-un context dominat de cenzură şi lipsa de libertate.

Filmul abundă în replici memorabile, cum ar fi "Să fure, că nu zice nimeni, da’ nu de unde se vede" sau "next on Dallas", o referinţă la celebrul serialul celebru difuzat la TVR în anii ‘90.

TIFF Oradea

O lecţie de istoire

După proiecţia ce a durat mai bine de două ore, actorii Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin şi Nicoleta Hâncu au urcat pe scena teatrului orădean pentru a răspunde întrebărilor venite din public. Cei trei dau viaţă unor personaje complexe: Iulian Postelnicu, ofiţer de securitate, el însuşi cu propriile frici, Emilia Dobrin, mama care se vede pusă în situaţia de a-şi vedea casa dărâmată pentru a face loc unui nou cartier, şi Nicoleta Hâncu, o actriţă care primeşte un rol pe care face tot posibilul să nu-l joace.

Oamenii au fost curioşi să audă cum a fost pentru ei experienţa de a juca acum, într-un film a cărei acţiune este plasată cu 35 de ani în urmă, când de Revelion puteai urmări doar programul TV gândit de partid şi difuzat la TVR.

Nicoleta Hâncu avea doar patru ani la Revoluţie și a mărturisit că a urmărit documentare şi a citit despre acea epocă pentru a se pregăti pentru rol, dar a spus că a fost dureros să afle prin ce a trecut familia ei atunci, în comunism. "Mătuşa mea a spus ca a plâns de la început până la final văzând filmul", a mărturisit actriţa.

TIFF Oradea

Emilia Dobrin a numit munca pentru acest proiect ca o "exorcizare".

"E o poveste asemănătoare (n.r. cu cea a personajului interpretat de Nicoleta Hâncu) pentru că eu o vreme nu am avut voie să intru în TVR pentru ca nu a am vrut să recit poezii cu Tovarăşul", a spus Emilia Dobrin care a adus vorba şi despre aşa numita nostalgie a  acelor vremuri pe care mulţi oameni o simt.

"Nu era mai bine. În film e vorba despre oameni, noi toţi trăiam în presiune, într-o spaimă, nimic adevărat. Eu una îmi aduc aminte ca de un coşmar", a adaugat actriţa ale cărei informaţii au fost susţinute din sală de o spectatoare care a spus că a trăit acele momente, iar filmul îi trezeşte amintiri neplăcute.

Filmul nu se bazează pe fapte reale, însă a pornit de la poveşti din acea perioadă care l-au inspirat pe regizor, după cum a mărturisit Emilia Dobrin.

Unul dintre tinerii aflaţi în sală a mulţumit actorilor pentru faptul că prin acest film generaţia de acum îşi poate face o imagine mai clară, în perspectivă, despre acele timpuri.

"A fost mult sentiment în film, l-am simţit şi ne ajută să fim mai empatici cu cei ale căror traume nu le înţelegem", a spus el, referindu-se şi la conflictele între generaţii.

TIFF Oradea

O altă curiozitate a celor din sală a fost legată de modul în care a fost recreat decorul. Actorii au spus că multe obiecte au fost fabricate special pentru film, spre exemplu cabina de montaj de la TVR sau camerele din studioul televiziunii au fost printate 3D pentru că nu mai există aparatura originală, atât de veche, iar printre maşinile de epocă ce apar în film se află și singura maşină rămasă de la fosta Securitate.

Scenografia şi costumele au contribuit semnificativ la atmosfera filmului. "E o echipă imensă în spate care poartă meritul acestui film", a spus Iulian Postelnicu.

Anul nou care n-a fost a avut premiera în cinematografele din România pe 24 septembrie, iar curioşii încă mai pot merge să-l vadă, chiar şi în Oradea.

Ultima zi de festival

În cea de-a doua zi de TIFF publicul a mai putut vedea, printre altele, documentarul Nasty, despre legenda tenisului românesc Ilie Năstase, proiecţie la care au luat parte şi regizorii Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu şi Tudor Giurgiu.

TIFF Oradea

TIFF Oradea continuă şi duminică cu alte proiecţii programate la Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, Sala Transilvania şi Sinagoga Sion. Spre exemplu, de la ora 19:30 este programată vizionarea filmului "Moromeţii 3", în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a unor actori din distribuţie.

De menţionat că proiecţia în aer liber, din Piaţa Unirii, a clasicului Mic dejun la Tiffany a fost anulată din cauza vremii, lucru care s-a întâmplat şi sâmbătă cu filmul Dogman.

Programul complet şi biletele pentru ultima zi de festival sunt disponibile pe site-ul TIFF Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!