Anul 2023 a adus o schimbare importantă pentru orădeni: deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le împartă pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă.

Regulile de colectare separată rămân valabile și în anul 2024, așa că RER Vest le reamintește tuturor clienților săi care este locul fiecărui deșeu.

În cinci fracții

Regula colectării separate a fost introdusă de Primărie din luna iulie, ocazie cu care toți orădenii de la case au primit gratuit saci galbeni pentru deșeurile din plastic și metal (pungi, folii, PET-uri, cutii de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, conserve etc.) și saci albaștri pentru resturile din hârtie și carton (ziare, reviste, cărți, cartoane provenite din ambalaje, cutii de pizza sau de ouă etc.). Pentru colectarea separată a borcanelor și sticlelor, toți clienții persoane fizice au primit, tot gratuit, găleți de culoare verde (atenție, însă: capacele recipientelor din sticlă se aruncă separat, lângă plastic și metale).

Pe lângă reciclabile, orădenii mai aruncă separat deșeurile biodegradabile (resturi de fructe și legume, frunze, crengi etc.) în pubelele de culoare maro și pe cele reziduale (resturi de produse lactate sau de carne, scutece, chiștoace, conținutul sacului de aspirator etc.) în recipientele de culoare neagră.

Și la blocuri colectarea separată se face în cinci fracții, așa că în fiecare țarc Primăria a pus câte o pubelă de culoare verde, pentru sticle, care stă alături de recipientele negre și de cele galbene. Pentru că n-a mai rămas loc și pentru containere dedicate colectării hârtiei și cartonului, municipalitatea a decis să distribuie prin cartiere vechile containere tip iglu, de culoare albastră, în care orădenii trebuie să arunce aceste deșeuri.


La adresele unde deșeurile reziduale se colectează în zilele de marți, cele reciclabile se strâng lunea, în timp ce pe străzile unde deșeurile reziduale se colectează joi, ziua reciclabilelor este vinerea. Ambele calendare pot fi descărcate din galeria de fișiere!

Urmează o reformă

Pentru îmbunătățirea modalităților de colectare separată, Primăria are în plan să cumpere 375 de așa-numite insule supraterane destinate colectării separate, care vor fi amplasate în jurul blocurilor din Oradea și vor înlocui actualele țarcuri. Fiecare dintre aceste insule va avea 5 containere, câte unul pentru cele 5 fracții în care se colectează deșeurile, iar accesul se va face controlat, pe baza unor cartele similare celor de acces în clădiri. Foarte important este că deșeurile, odată aruncate, nu vor mai putea fi scoase din containere.

Achiziția acestor insule va fi suportată și, de altfel, realizată de Ministerul Mediului, printr-un program prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar deocamdată nu se știe când anume se vor cumpăra. Valoarea lor se ridică la 28,5 milioane lei.

Întrucât Oradea are în prezent peste 800 de țarcuri pentru deșeuri, este clar că cele 375 de insule inteligente vor fi insuficiente, așa că Primăria are în plan să caute surse de finanțare pentru restul de incinte necesare urbei.

Așadar, anul 2024 s-ar putea să aducă schimbări cu privire la locurile în care aruncă orădenii deșeurile, dar nu și asupra regulilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!