Comunicat de presă

Data: 12.2023

Comuna Sălard, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale în comuna Sălard, județul Bihor”, cod MySMIS 121573. Proiectul a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investițiile în educație, și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, proiectul fiind încadrat în Obiectivul Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Perioada de implementare a proiectului este 01.03.2018 – 31.12.2023.

Valoarea totală a proiectului este de 7.459.332,76 lei, din care 6.072.998,32 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din FEDR.

Obiectivul general al investiției care s-a atins prin implementarea acestui proiect este creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului în comuna Sălard, județul Bihor.

Obiective specifice îndeplinite:

- Obiectivul specific 1: Pregătirea amplasamentului prin demolarea construcției existente în incinta Școlii Gimnaziale „Szalardi Janos” Sălard;

- Obiectivul specific 2: Construirea unui corp de clădire pentru desfășurarea procesului educațional al claselor 0 – IV din Școala Gimnazială „Szaladi Janos” din Sălard. Construcția nouă va avea o suprafață construită de 599 mp și o suprafață defășurată de 1181 mp, având regimul de înălțime de 2 nivele (P+E). Lista spațiilor interioare în corpul propus va include 5 săli de clasă cu o capacitate de 30 de elevi/sală, sală de mese, cantină școlară cu spațiile adiacente, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, sală profesorală și grup sanitar pentru personalul școlii;

- Obiectivul specific 3: Amenajarea terenurilor de sport în incinta Școlii Gimnaziale „Szalardi Janos” Sălard în suprafață totală de 1245 mp, prin construirea unui teren de baschet și a două terenuri de tenis, inclusiv dotarea corespunzătoare a acestora;

- Obiectivul specific 4: Dotarea noii infrastructuri educaționale, respectiv a celor 5 săli de clasă cu o capacitate de 30 de elevi/sală cu materiale didactice, mijloace de învățare, echipamente inovatoare și mobilier modern, care să ofere cele mai bune condiții de studiu, astfel încât copiii vor asista la cursuri cu interes, dornici de a exersa interactivitatea, experimentul, creativitatea.

- Obiectivul specific 5: Amenajări pentru protecția mediului, respectiv lucrări și acțiuni pentru aducerea la starea inițială și refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor prin reamenajarea spațiilor verzi și plantarea copacilor.

- Obiectivul specific 6: Obiectul conex investiției este amenajarea incintei, respectiv reabilitarea curții interioare a școlii, care ulterior implementării proiectului va acomoda elevii actuali și pe cei preconizați.

Rezultatele proiectului:

1. Reabilitarea și dotarea Școlii Gimnazială „Szaladi Janos” din comuna Sălard, respectiv infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu (școală I-IV, inclusiv nivelul clasei pregătitoare);

2. Realizarea condițiilor pentru o educație de calitate pentru elevii participanți la procesul educațional.

Impactul investiției la nivelul comunei Sălard se reliefează prin creșterea calității educației prin asigurarea bazei materiale pentru desfășurarea procesului educațional la nivelul claselor I-IV, inclusiv nivelul clasa pregătitoare, respectiv a Școlii Gimnaziale „Szaladi Janos” din comuna Sălard. De asemenea, s-au creat facilitățile necesare, spații și dotări pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă, gătită și servită în cantina școlii. Totodată, s-a ridicat gradul de accesibilitate la procesul de învățământ al persoanelor cu dizabilități, atât în ceea ce privește elevii, cât și corpul didactic întrucât sunt prevăzute dotări prin care se pot transmite mesaje unei persoane cu dizabilității precum: plăcute informative cu gravuri în relief pentru fiecare încăpere: săli de clasă, grupuri sanitare, sala profesorală și imprimanta Braille în vederea transmiterii informațiilor către persoane cu deficit vizual.

Investițiile propuse optimizează oferta de educație în comuna Sălard la nivel primar, pentru a sprijini elevul în obținerea unor rezultate școlare mai bune și pentru a înlătura obstacolele din calea succesului educațional. Măsurile de intervenție au scopul de a elimina incidența fenomenului de părăsire timpurie a școlii, prin îmbunătățirea calității educației la nivelul instituțiilor de învățământ, prin acordarea de sprijin specific elevilor sau grupurilor de elevi aflați în risc de părăsire timpurie a școlii, ca urmare a semnalelor de avertizare timpurie primite.

 

(anunț publicitar)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!