Mai bine de o săptămână, în plină arşiţă, peste 2.000 de localnici din satul Nojorid, reşedinţa comunei cu acelaşi nume, n-au avut apă nici cât să se spele pe mâini, căci prin robinete s-au scurs doar picături, şi asta doar câteva minute pe zi.

Înarmaţi cu bidoane, flacoane şi canistre, oamenii au ajuns să se aprovizioneze cu apă de la rudele şi cunoştinţele din Oradea. Şi nu pentru că nu şi-ar fi plătit facturile...

Baie în ciubere

Problemele au început înainte de Rusalii când, brusc, robinetele au secat. "Întâi am crezut că e o avarie. N-a fost apă vineri, apoi nici sâmbătă. Doar câte 15 minute pe zi, şi atunci neagră de mizerie. Nici nu puteam porni maşina de spălat, că se oprea. Mi-a şi fost teamă că se strică. Luni, deja, ne-am îngrijorat. Nu puteam să ne spălăm, să facem un duş, să spălăm haine", a povestit una dintre localnice, Adela Cotrău.

Oamenii s-au alarmat abia după alte două zile, când câţiva i-au cerut socoteală primarului Mircea Crainic şi Companiei de Apă Oradea, care administrează de câţiva ani reţeaua comunei, veche de pe vremea comuniştilor. Aşa au aflat că robinetele lor ar putea deveni simple obiecte de decor pentru următoarele trei luni. Motivul? Pompa care împinge apa din puţul forat spre rezervorul comunei şi de acolo în conducte nu mai funcţiona cum trebuie, iar înlocuirea acesteia era considerată o cheltuială inutilă, căci în septembrie localitatea urmează să fie racordată la magistrala Oradiei, în cadrul proiectului metropolitan Aparegio.

"Au decis că ne lasă trei luni fără apă şi nu au anunţat nimic. Chiar nu contăm?! S-a stricat pompa? Să o repare! Nu se poate? Să o schimbe, să o cumpere ori să ia alta împrumut! În secolul XXI să ne spălăm cu cănile în ligheane? E inadmisibil!", s-a revoltat o altă nojorideancă, Linda Macarăz.

De vină, risipa

Adunaţi joi seară în stradă, oamenii erau hotărâţi să blocheze şoseaua naţională pentru a atrage atenţia autorităţilor judeţului, susţinând că toate reclamaţiile pe care le făcuseră până atunci la Primărie şi la CAO au fost degeaba. "Când a vrut votul nostru, în campanie, primarul a fost aici zi de zi. Acum nu dă nici bună ziua", spunea un sătean.

03_Mircea_Crainic_bihoreanul.jpgÎn replică, edilul pretinde că apa a secat din vina oamenilor. "În Nojorid n-a plouat de vreo patru săptămâni. Lumea e nebună, nu înţelege că e secetă, că instalaţia este veche, că pompa nu face faţă, că trebuie să se facă economie. I-am rugat să nu mai ude grădinile, serele, dar nu ascultă. Eu ce să fac? Nu pot merge să le zic «nu-ţi bate joc de apă!»", a spus Mircea Crainic (foto), admiţând însă că montarea unei pompe mai puternice ar rezolva criza. Doar că decizia aparţine CAO, nu lui...

A venit apa!

Conflictul s-a încheiat vinerea trecută când, presaţi de săteni, dar şi de ziarişti, conducerea CAO a decis să rezolve problema. "S-a hotărât montarea unei noi pompe, care va funcţiona până în momentul în care comuna va fi legată la aducţiunea de la Oradea", a explicat inginerul Gabriel Dinu, dispecerul de serviciu al CAO.

De bună dimineaţă, angajaţii Companiei au şi descins la  rezervorul comunei şi, în câteva ore, în locul pompei vechi au montat una nouă, cu o capacitate mai mare. Iar spre seară, după o săptămână de "secetă", localnicii au avut parte de primul lor duş cu apă de la robinet, şi nu din butoi, ca pe vremea bunicilor lor...


LA RAŢIE
Secetă şi la Săcueni

03_Beres_Csaba_bihoreanul.jpgArşiţa a creat probleme şi în Săcueni, unde consumul de apă s-a triplat în ultimele săptămâni, motiv pentru care operatorul local de apă a decis să oprească furnizarea de la miezul nopţii până la 5 dimineaţa, interval în care îşi reface rezerva de apă.

"În acest timp umplem rezervorul pentru ca în timpul zilei să nu avem probleme", a explicat primarul oraşului, Béres Csaba (foto), care pune consumul crescut pe seama faptului că localnicii folosesc apa nu doar în scop menajer, ci şi pentru udatul grădinilor şi serelor. "Avem aceeaşi problemă în fiecare vară", spune Béres. Semn că şi aici edilii ar trebui să se gândească de pe acum la o soluţie pe termen lung, pentru a nu rămâne de tot pe sec, ca omologii lor din Nojorid.