Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi studiul de fezabilitate actualizat al proiectului privind trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală.

O investiţie de milioane...

Potrivit noilor indicatori tehnico-economici ai proiectului, valoarea investiţiei a crescut în mai puţin de patru ani cu 12,7 milioane lei, echivalentul a 2,6 milioane euro.

"Cum studiul de fezabilitate a fost realizat în 2017 şi pentru că la cele două licitaţii nu s-a prezentat nimeni, am actualizat indicatorii tehnico-economici. Dacă iniţial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei", a declarat primarul Florin Birta.

Din suma totală, 60 milioane lei, reprezentând 85% din investiţie, vor fi alocaţi din fonduri europene, 9,3 milioane lei o va reprezenta contribuţia bugetului central, iar diferenţa de 29,2 milioane lei va fi acoperită de la bugetul local.

Lucrări, din toamnă...

Potrivit primarului Florin Birta, proiectul presupune realizarea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară, amenajarea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzată termic, realizarea unui foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi realizarea a 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

De noile facilităţi vor beneficia 13.600 de orădeni din cartierului Nufărul, 6.217 apartamente, dar şi mai multe instituţii publice şi firme din zonă.

Durata lucrărilor a fost estimată la 24 de luni, din care patru luni vor fi rezervate pentru lucrările de proiectare. "Undeva, în toamna acestui an, sper să ne apucăm de lucrări", a declarat primarul Birta. Edilul apreciază că şantierul se va închide până la sfârşitul anului 2023.

Cinci ani de linişte...

În paralel cu lucrările de modernizare a conductelor de termoficare, municipalitatea va pune presiune pe deţinătorii tuturor reţelelor din zonă să îşi modernizeze conductele şi cablurile. "Proiectul va fi urmat de reabilitarea curţilor de blocuri din Nufărul I. Ştiind de acesta, nu am mai deschis alte lucrări de reabilitare a drumului şi nu am mai avut lucrări de alei şi spaţii verzi. Vom intra în tot cartierul Nufărul I şi vom rezolva aceste probleme", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş

Odată cu finalizarea lucrărilor, constructorii vor trece la reabilitarea drumurilor, refacerea aleilor şi a spaţiilor verzi. "Când vom fi terminat lucrările de aici şi totul va fi pus la punct, vrem să nu mai fie nevoie 4 - 5 ani să trecem la spargerea asfaltului", a spus Dragoş.

Potrivit viceprimarului, în zona Nufărul I va fi amenajată - sub terenul de sport al Liceului Onisifor Ghibu - prima parcare de cartier supraterană din Oradea. Reprezentanţii municipalităţii nu au decis încă dacă primul nivel al parcării va fi în subsol sau va fi îngropat doar pe jumătate.