Asociaţia Pro Democraţia, clubul Oradea, protestează faţă de "neseriozitatea" cu care Consiliul Judeţean Bihor tratează problema viitoarei strategii de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014 - 2020. În acest sens, liderii organizaţiei au anunţat, miercuri, că vor face, în teren şi în spaţiul virtual, un chestionar la băşcălie.

Chestionarul cuprinde propuneri mai mult decât fanteziste de dezvoltare a judeţului precum: construcţia unei linii de metrou Oradea - Beiuş, înfiiţarea unui video-chat pentru politicienii care nu mai au curaj să se întâlnească cu alegătorii, proclamarea Marelui Ducat al ZMO cu centru la Oradea şi înfiinţarea unei ligi de fotbal al ducatului, pentru ca şi FC Bihor să poată încheia un campionat pe podium.

"Acest chestionar este pe atât de serios pe cât de serioasă este relaţia Consiliului Judeţean cu cetăţenii şi cu organizaţiile neguvernamentale", a declarat, miercuri, Adrian Şimon, membru APD Oradea, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate, în lipsa unui sediu, în Parcul 1 Decembrie.

Şimon a arătat că în condiţiile în care strategia comandată companiilor Romactiv Business Consulting şi Geastrategy & consulting pentru suma de 90.000 euro va trebui finalizată până în octombrie, iar forma finală a procesului de regionalizare va fi făcută publică abia în noiembrie, conţinutul documentului va fi cel puţin lipsit de actualitate, pe motiv că nu va ţine cont de reforma administrativă.

"Dacă noi ne vom încadra din noiembrie în regiunea Nord-Vest, ce sens are să facem, cu 90.000 euro, o strategie de dezvoltare a judeţului pe următorii şase ani, doar pentru judeţul Bihor?", a întrebat retoric Adrian Şimon.

Pentru a dovedi însă, că intenţiile lor sunt serioase, membrii APD Oradea au trimis consilierilor judeţeni un email cât se poate de sobru în care le-au ridicat o dilemă morală.

"În condiţiile în care fiecare consilier judeţean şi-a câştigat mandatul făcând nişte promisiuni în campania electorală, i-am întrebat ce vor face în cazul în care priorităţile din strategia de dezvoltare nu vor coincide promisiunile pe care le-au făcut", a spus Florin Budea, membru APD Oradea.

Deşi a trimis emailul tuturor membrilor Consiliului Judeţean, reprezentanţii APD nu speră la nicio reacţie din partea aleşilor. "Cel mult îşi vor întreba şefii dacă pot să răspundă. Eu unul nu ştiu nicio iniţiativă a vreunui consilier judeţean. Aleşii sunt o simplă maşinărie de vot", a afirmat Şimon.

Reprezentanţii APD mai spun şi că CJ este o instituţie opacă şi lipsită de activitate, în condiţiile în care la un an de la alegerile locale, vicepreşedinţii Ioan Mang şi Alexandru Kiss nu au nici acum stabilite atribuţiunile.