Ploile puternice de duminică după-masă au făcut ravagii în satul bihorean Cuzap, din comuna Popești.

Nivelul apei din valea Cuzap a crescut atât din cauza furtunii, cât și din pricina apelor scurse de pe versanții din jur, iar două case și mai multe curți au fost inundate cu apă și noroi. O femeie a fost dusă pe brațe de pompierii bihoreni, pentru că avea probleme locomotorii, iar în casa ei apa avea deja o adâncime de 40 de centimetri. Localnica s-a adăpostit la niște vecini, până când a trecut pericolul.

„Am început astăzi (n.r. luni) să facem curățenie și, din câte am înțeles, astăzi va veni o comisie de la Prefectură, să evalueze pagubele. Sunt două case inundate și mai multe curți și grădini”, a declarat primarul comunei Popești, Dorin Curtean, luni, pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, ISU Crișana l-a alertat despre furtuna violentă la ora 17.40, așa că a convocat comitetul local pentru situații de urgență, care a fost în teren până aproape de miezul nopții, pentru a preveni ca apele să facă daune și mai mari.

Pod blocat cu bușteni

Până după miezul nopții au fost în satul Cuzap și muncitorii Administrației Bazinale de Apă Crișuri, care s-au asigurat că valea, un afluent al râului Barcău, poate curge, pentru a preveni revărsările.

„Ploile violente au generat scurgeri de pe versanți, care au măturat material lemnos. Acesta a creat un blocaj la un pod rutier din Cuzap, iar de ieri după-masă până în cursul nopții, colegii mei au deblocat scurgerea din preajma podului”, a declarat Anca Mihociu, purtător de cuvânt al ABA Crișuri, luni, pentru BIHOREANUL.

Muncitorii ABA au fost nevoiți să adune buștenii și alte lemne aduse de apă de pe versanți, astfel încât să se asigure că apa trece pe sub pod și nu se revarsă înspre locuințele din jur. Ei au plecat din Cuzap abia când valea cu același nume, afluent al râului Barcău, a fost în scădere, iar luni dimineață au revenit în zonă, pentru a se asigura că nu sunt probleme.

În râu au ajuns și bușteni, care au făcut ca apa să se reverse în apropierea podului rutier, astfel că angajații ABA Crișuri au fost nevoiți să lucreze până la miezul nopții, pentru a curăța lemnele care blocau scurgerea apei.

În prezent, este în vigoare o avertizare hidrologică de tip cod galben pentru Crişul Repede și Crișul Negru, valabilă până pe 13 iunie, la ora 24, și una pentru râurile Barcău și Ier valabilă până pe 12 iunie la ora 12.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!