După intrarea municipiului în "scenariul roşu" privind pandemia de Covid-19, primarul Oradiei, Florin Birta, le-a transmis, luni seară, orădenilor un mesaj, cerându-le să se protejeze şi să respecte toate măsurile luate de autorităţi.

"Începând de mâine (27 octombrie), Oradea intră în scenariul roşu. Trebuie să ne protejam, azi mai mult ca oricând, să respectăm măsurile de siguranţă, să purtăm masca în spaţiile exterioare şi interioare, să ne dezinfectăm mâinile şi să evităm locurile aglomerate", a scris Birta, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el a tras un semnal de alarmă, transmiţând că "sistemul de sănătate este suprasolicitat". "Chiar dacă suntem un oraş şi un judeţ care a luat cele mai bune măsuri la nivel sanitar şi spitalicesc, avem totuşi o limită de locuri în ambulatorii şi la terapie intensivă. Avem, de asemenea, un personal limitat cu o putere fizică finită. Trebuie să ne protejam şi eu nu voi face rabat de la nici o măsură, alături de instituţiile subordonate şi alături de poliţia locală, pentru încetinirea răspândirii acestui virus şi pentru sănătatea populaţiei acestui oraş", a subliniat primarul Oradiei. 

Florin Birta şi-a încheiat mesajul, subliniind: "Doar împreună, dragi orădeni, vom reuşi să trecem cu bine peste această situaţie".

Amintim că rata de infecţie cu virusul Sars-Cov-2 a depăşit, luni, 3 cazuri la mia de locuitori (incidenţă calculată în funcţie de cazurile apărute în ultimele 14 zile) în Oradea. Astfel, printr-o decizie a CJSU Bihor, în municipiu au fost impuse o serie de restricţii. Între altele, masca devine obligatorie şi în spaţiile deschise, şcolile îşi vor continua activitatea exclusiv online, iar restaurantele şi cafenelele nu vor mai putea primi clienţi în încăperi, ci doar pe terase.