Centrul Județean Bihor al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură este pe locul II în țară după numărul de cereri de plată preluate din partea fermierilor care solicită sprijin din fonduri europene, afirmă directorul instituției, Ioan Roman.

Potrivit acestuia, însă, în acest an numărul cererilor unice de plată a scăzut pe fondul exproprierilor pentru lucrări de utilitate publică precum cele pentru reabilitarea liniei feroviare Cluj Napoca - frontieră cu Ungaria și pentru construirea drumului expres DX Oradea - Arad.

„Față de anul 2023 a scăzut numărul cererilor unice de plată cu 1.558 și suprafața agricolă cu 11.059 hectare, care au constituit culoare de exproprieri pentru infrastructură, de exemplu linia ferată Cluj - Oradea și drumul expres Oradea - Arad”, a declarat directorul APIA Bihor în cadrul celei mai recente reuniuni a Colegiului Prefectural Bihor, desfășurată marți.

Chiar și așa, a adăugat Roman, „Centrul Județean Bihor al Apia se situează pe locul 2 în țară ca număr de cereri preluate”: 32.218 (față de 33.776 cereri în 2023).

Directorul APIA Bihor a precizat că suprafața agricolă pentru care fermierii au depus cereri de plată a scăzut de la 326.843,52, cât era anul trecut, la 325.813,84 ha anul acesta.

Așa numitele cereri unice de plată sunt cererile de ajutor și/sau de sprijin prevăzute de OUG 3/2015 depuse anual de fermierii din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol și viticol pentru a primi fonduri europene în funcție de suprafețele deținute și lucrate ori de efectivele de animale crescute.

În completarea știrii de mai sus, APIA a trimis BIHOREANULUI următoarele precizări:

Vezi mai jos și raportul APIA, prezentat în ședința Colegiului prefectural!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!