Din cantitatea totală de deșeuri generată în județul Bihor anul trecut, doar 9% a fost reciclată, iar 13% valorificată într-o altă formă. Întrucât țintele de reciclare asumate de România, ca stat membru al Uniunii Europene, sunt de 50%, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor atrag atenția că suntem departe de atingerea acestor obligații.

Potrivit unui raport prezentat de Adriana Calapod, șef de serviciu în cadrul APM Bihor, în ședința Colegiului Prefectural de miercuri, în total în 2021 cei trei operatori de salubritate din județ - Salubri Aleșd, RER Vest și AVE Bihor - au colectat de la cetățeni și firme 125.152 de tone de deșeuri, din care 10.767 tone au fost reciclate, iar 16.979 tone valorificate în alte forme (incinerare, transformare în compost, etc.).

„Obiectivul de minimum 50% de reducere prin reciclare a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare, calculat la cantitățile aferente anului 2021, ar trebui să fie în valoare de 62.575,64 tone, obiectiv neîndeplinit întrucât cantitățile efectiv reciclate în anul 2021 sunt de 10.767,34 tone (8,60% din totalul colectat), cantități încă mult inferioare țintei de 50%”, se arată în raportul APM Bihor privind gestionarea deșeurilor din județ.

Vestea bună este că toți cetățenii Bihorului au acces la servicii de salubritate acum, astfel că autoritățile pot implementa și promova măsuri pentru creșterea cantităților de deșeuri reciclate.

De asemenea, potrivit APM Bihor, ar trebui să stimuleze și tratare mecano-biologică a deșeurilor, procedeu care „deshidratează” și astfel reduce volumul și greutatea deșeurilor. De altfel, ADI Ecolect, organismul responsabil de salubritatea din Bihor, are în plan să pună în funcțiune o stație de tratare a deșeurilor, anume construită pentru a reduce cantitățile abandonate la haldă.

Agricultura, în cifre

În aceeași ședință de la Prefectură, a prezentat un raport al activității de anul trecut și șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan, care a descris, în cifre, agricultura din Bihor.

Potrivit acestuia, pentru prima oară, Bihorul a avut în acest an peste 100.000 de hectare de culturi de porumb, la care s-au adăugat 56.800 ha de culturi de grâu, 35.000 ha culturi de floarea soarelui, iar restul cerealelor au ocupat suprafețe mai mici. Din raportările agricultorilor, la grâu producția a fost de 4,3 tone la hectar, iar la triticale de 4,8 tone.

Seceta din vară a calamitat 80% din culturile de primăvară (50.726 ha) și 934 de hectare din culturile de toamnă (fără să menționeze procentul).

Hodișan a mai arătat că în Bihor crește numărul agricultorilor care produc în condiții ecologice, numărul lor ajungând la 441 în acest an.

A mai dat o dare de seamă, în ședință, și Mihaela Ciutacu, șefa Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Bihor, care a prezentat controalele pe care instituția le face, pentru a se asigura că se folosesc semințe certificate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!