Statistica oficială a Biroului de Evidenţă a Persoanelor (BEP) arată că în luna martie funcţionarii municipalităţii au procesat 2.761 de cărţi de identitate.

Conform unui comunicat al Primăriei, bilanţul făcut la încheierea acţiunii "Luna identităţii", organizată pentru a determina locuitorii localităţilor din Oradea şi cele 14 localităţi arondate să îşi înlocuiască documentele de identitate expirate prin scutirea de amenzile prevăzute de lege, arată că în perioada 1 - 31 martie au fost procesate 1.467 de cărţi de identitate expirate.

"Un număr însemnat de cetăţeni au avut actele de identitate expirate încă din anii 2004, 2005, 2006, adică de cinci, şase sau chiar şapte ani, iar lucrătorii de la ghişeu au avut şi cazuri ale unor cetăţeni a căror buletine de identitate erau expirate chiar din anul 1988", se menţionează în comunicat.

În cadrul acţiunii au fost "iertaţi" de amendă 973 de cetăţeni. Având în vedere că legea sancţionează folosirea unui act de identitate expirat cu amendă între 40 şi 80 lei, luând în calcul cuantumul minim al amenzii, rezultă că orădenii au fost scutiţi de amenzi în valoare totală de 38.920 lei.

Conform evidenţelor BEP, în Zona Metropolitană Oradea există în continuare nu mai puţin de 12.000 de contribuabili care fie au actele de identitate expirate, fie nu au solicitat niciodată eliberarea acestora. Acest fapt se datorează şi statutului zonei, de localitate de graniţă, mulţi locuitori fiind plecaţi în străinătate unde au obţinut cetăţenie sau drept de şedere dar nu au mai anunţat autorităţile naţioanale cu privire la modificările intervenite în statutul lor civil. Având în vedere acest fapt conducerea municipalităţii a luat hotărârea să declare luna martie a fiecărui an drept "Luna identităţii".