În ultimii trei ani, în Oradea au fost plantați 2.598 de copaci, dintre care 657 s-au uscat și trebuie înlocuiți. Primăria a anunțat că a cerut deja firmei responsabile, Adidem Gardening SRL, să planteze alți puieți în locul celor uscați.

Garanție prelungită

„În baza unui acord-cadru și a unui contract de furnizare derulat în perioada octombrie 2021 - aprilie 2024, au fost plantați 2.598 de arbori pe raza municipiului Oradea. În urma verificărilor realizate în teren de către reprezentanții Primăriei, au fost identificați 657 de arbori care necesită înlocuire. Aceste verificări au fost efectuate în lunile august și septembrie, iar prestatorul a fost informat în conformitate”, a transmis Primăria Oradea, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Firma va planta noi copaci pe cheltuială proprie, pentru că înțelegerea cu municipalitatea prevede că trebuie să acorde o garanție de trei ani puieților sădiți.

În această săptămână, Adidem Gardening SRL a început să înlocuiască arborii uscați, până acum sădind 64 de puieți din zona Ioșia, de pe străzile Hațegului, Piața Ghioceilor, Xenopol, Oneștilor, Piteștilor, Jimboliei și Calea Aradului.

„În perioada următoare, lucrările vor continua în celelalte zone ale orașului, iar la finalizarea procesului, va fi întocmit un proces-verbal de recepție. Arborii înlocuiți în această etapă vor beneficia de o nouă perioadă de garanție, egală cu cea prevăzută în contractele de achiziție inițiale”, a mai comunicat Primăria. Altfel spus, puieții sădiți acum vor fi în garanție până în 2027.

Lipsește o strategie

În urmă cu două luni, BIHOREANUL a arătat că în oraș sunt numeroși puieți uscați printre copacii plantați recent de firmele angajate de Primărie. De exemplu, pe străzi adiacente zonei Horea, precum Cloşca, Feldioarei, Constantin Tănase, Titu Maiorescu, Ion Buzoianu, în campania de plantări din primăvara acestui an s-au sădit 400 de arbori, dar mulţi s-au uscat, iar asta și pentru că n-au fost bine întreținuți ori au fost plantați printre resturi de moloz. Și aceștia au fost sădiți de firma Adidem Gardening SRL.

Pe de altă parte, Primăria Oradea nu are încă o strategie eficientă de plantări, așa cum a promis primarul Florin Birta că va comanda, în vara anului trecut, după o furtună violentă care a distrus numeroși arbori din oraș. Acest masterplan ar trebui să dicteze ce specii de arbori se pretează a fi plantați în Oradea, tocmai pentru a prinde rădăcini și a asigura orădenilor umbra mult căutată în zilele de vară.

Licitația pentru realizarea strategiei a fost lansată recent de Primărie, dar încă nu a fost finalizată.

UPDATE: „Seceta extremă e de vină”

Numărul mare de puieți care s-au uscat pe străzile și în parcurile Oradiei în ultimii trei ani este provocat de seceta și temperaturile ridicate de peste vară, spune administratorul firmei Adidem Gardening, Cornel Demian.

„Ultimele două veri au fost foarte grele, din cauza căldurii și a secetei. Am avut secetă extremă și, chiar dacă am udat puieții cel puțin o dată pe săptămână, lucru pe care îl pot dovedi pentru că mașinile mele au GPS, mulți au fost afectați de caniculă și s-au uscat. În grădina mea, am plante cu irigație automatizată care totuși s-au uscat”, a declarat Demian pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, dacă în condiții bune, până la 10% din arborii sădiți pot să nu prindă rădăcini, în lipsa precipitațiilor și a unor măsuri de protecție procentul a urcat spectaculos. Tocmai de aceea, a salutat inițiativa Primăriei Oradea de a cere firmelor care vor face de acum înainte plantări să pună puieților și saci de udare, care mențin umiditatea la rădăcini.

„De asemenea, am recomandat Primăriei să nu se mai facă plantări primăvara, pentru că plantăm în martie, iar din aprilie deja începe seceta, când copacul nu a prins încă rădăcini”, a mai spus Demian.

Specialistul a menționat și că aproape toți arborii pe care firma sa îi plantează în Oradea provin din pepinierele proprii ale Adidem Gardening, așadar sunt copaci aclimatizați cu temperaturile și climatul local. „Nu neg că ar fi putut fi probleme și plantare, nu am putut sta lângă fiecare muncitor, dar vă asigur că problema principală este canicula”, a precizat Demian.

Pe de altă parte, faptul că firma sa deține propriile pepiniere face costurile de replantare mai mici. „Nu pot să vă spun cât mă costă exact, pentru că am o pepinieră cu 3.500 de puieți, de unde asigur majoritatea puieților necesari, și încă una cu 1.500 de puieți în lucru, care va îmi va asigura materialul necesar pe viitor, deci nu voi fi nevoit să cumpăr puieții”, a spus administratorul firmei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!