Cum ar fi să vedeţi, amplasat în Piaţa Unirii, un panou cu numele viceprimarului Mircea Mălan? Sau, pe Podul Averescu, unul cu numele primarului Ilie Bolojan? Ori, mergând la Biblioteca Judeţeană, construită în mandatul său, un banner cu numele lui Alexandru Kiss? Sau, în fine, intrând în terminalul de pasageri al Aeroportului, modernizat pe când el conducea judeţul, o reclamă cu numele lui Radu Ţîrle?

"Pionierul" Pasztor

Actualul şef al Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a făcut ce n-a mai îndrăznit nici un alt politician în judeţul Bihor în ultimii 27 de ani, dar care este caracteristic "feudelor" conduse de baroni PSD, precum fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan: şi-a pus numele pe reclame plătite din bani publici, sub pretextul că oricum acestea au fost comandate de instituţia pe care o conduce, pentru promovarea unor curse aeriene externe de pe Aeroportul orădean.

Concret, de vinerea trecută, pe strada Matei Corvin în Episcopia Bihor, pe Calea Clujului şi pe Calea Aradului au fost montate trei panouri bilingve, în limbile română şi maghiară, având în centru un avion în decolare, cu mesajele "Deschidem spre Europa!", respectiv "Nyitunk Europara!" (ambele precare din punct de vedere gramatical). În jumătatea superioară a panourilor este trecută în partea stângă denumirea, în ambele limbi, a CJ Bihor, iar în cea inferioară a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, prin care s-au plătit materialele publicitare.

În jumătatea dreaptă a panoului este inscripţionată denumirea judeţului şi a oraşului reşedinţă de judeţ, în română şi în maghiară, iar imediat sub aceasta numele şi funcţia lui Pasztor Sandor, cu mesajul, de data asta în engleză, "To be continued!" (Va urma).

Eu sunt şeful!

Contactat de BIHOREANUL pentru a explica de ce a abuzat de funcţie şi a recurs la un gest pe care, înaintea sa, nu a îndrăznit nimeni să-l facă, Pasztor a răspuns întrebării privind motivul care l-a determinat. "Fiindcă la Consiliul Judeţean eu sunt preşedintele!".

După ce i s-au cerut mai multe detalii, "tehnocratul" UDMR a recunoscut că iniţiativa aparţine "cabinetului" său, format atât din membri ai UDMR, cât şi din persoane neînscrise în acest partid. "Aşa s-a hotărât. Noi, de la Consiliu, nu cei trei şefi (n.r. – adică nu împreună cu vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea), pentru că nu s-a discutat aşa. Când s-a pus în discuţie în cabinet, aşa s-a hotărât, să se pună numele meu".

După ce BIHOREANUL a subliniat că niciun alt politician n-a exersat asemenea practici din 1990 încoace, Pasztor nu a mai spus decât atât: "No, hat! Eu ce să mai zic acum?...".

"Care e problema?"

Contactaţi de reporter, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ioan Mang şi Traian Bodea, nu s-au declarat miraţi de premiera înregistrată de Pasztor.

"El este reprezentantul Consiliului, ordonatorul de credite, nu văd care ar putea fi deranjul. Pasztor nu candidează la nimic", a spus Bodea. De asemenea, el a afirmat că, deşi nu a apucat să vadă panourile amplasate prin oraş, Pasztor i le-a prezentat în machetă, atât lui, cât şi omologului de la PSD.

"N-am văzut niciun panou, dar care e problema?", a răspuns, la rându-i, Ioan Mang, contrazicându-l pe Bodea. "Atâta timp cât e el preşedintele...", a adăugat şeful PSD, fără a-şi continua fraza, după care a pus capăt discuţiei, spunând "mulţumesc, la revedere".