Demersul populist al primarului comunei Beliș din județul Cluj, Viorel Matiș, care a anunțat un referendum pentru scoaterea satelor pe care le administrează din Parcul Natural Apuseni a fost suspendat de Prefectura Cluj.

Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată organizarea referendumului a fost atacată în instanță, scrie pressone.ro. Astfel, referendumul care trebuia să aibă loc pe 4 decembrie 2022 nu se va putea organiza, procedurile prevăzând că până la judecarea cererii de anulare făcute de Prefectură, hotărârea Consiliului Local Beliș se suspendă.

Potrivit sursei citate, secretarul comunei, Violeta Trifu, a confirmat că demersul privind organizarea referendumului a trecut pe linie moartă, până când va exista „un rezultat, pozitiv sau negativ” al instanței.

PressOne.ro mai scrie și că un control de amploare care a avut loc în vara acestui an pe tema invaziei cu gândacul de scoarță (ipidae), unul dintre motivele invocate de primarul din Beliș pentru părăsirea Parcului Apuseni, a scos la iveală că problemele cu ipidae sunt în județul Bihor și mai puțin în zona administrată de Matiș.

Anunțat în toamnă, demersul „Apuseni-exit” al primarului Viorel Matiș a părut inutil de la bun început, și asta pentru că legislația românească nu prevede posibilitatea unei unități administrativ-teritoriale să părăsească o arie protejată. Edilul din Beliș a susținut că, dacă referendumul va fi validat, va cere unui judecător să consfințească „părăsirea” Parcului Apuseni, dar asta înseamnă că o instanță ar trebui să traseze limitele ariei protejate, stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!