Peste 130 de copii din 11 localităţi bihorene vor fi implicaţi în acţiunile pregătite în perioada 15 aprilie – 14 septembrie de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, în cadrul proiectului "Pentru natură în Ţara Crişurilor".

Anunţul a fost făcut, marţi, de managerul proiectului, Andrei Togor, care a declarat că elevii vor fi selectaţi dintre aproximativ 900 de copii şi adolescenţi din localităţile Bulz, Curăţele, Auşeu, Cheresig, Diosig, Avram Iancu, Şoimi, Sînmartin, Vadu Crişului, Sântandrei şi Aleşd.

Elevii vor participa la workshop-urile şi activităţile organizate pe tema valorilor naturale din ariile protejate situate în vecinătatea localităţilor în care trăiesc şi a necesităţii protejării ariilor naturale administrate de APS Aqua Crisius.  

"Dintre cei 900 de elevi vor fi selectaţi 132. Aceştia vor fi implicaţi în realizarea ediţiei a-V-a a Zilei Liliacului Carpatin care se va derula pe Valea Iadei şi vor participa la concursurile interşcolare organizate în cadrul evenimentului", a explicat Togor.

Câştigătorii concursurilor de aici vor avea ocazia să participe la tradiţionala tabără Junior Ranger, iar unii şi la o inedită tură pe apă, care are ca scop inventarierea arborilor seculari din Lunca Crişului Negru.

"Tabăra se va desfăşura în perioada 30 iulie - 4 august şi este gratuită pentru copii, fiind finanţată din fondurile obţinute pentru proiect. În tabără vor primi şepci, tricouri, rucsacuri, un caiet de activităţi Junior Ranger, cu noţiuni pe care le-au învăţat în timpul drumeţiilor. În acest an, vom avea cu noi în tabără şi o cameră cu termoviziune, cu care vor putea vedea noaptea", a spus Andrei Togor.

În cadrul proiectului "Pentru natură în Ţara Crişurilor" urmează să mai fie amplasate 5 panouri informative în cele mai intens circulate puncte din ariile protejate aflate în custodia Aqua Crisius, dar şi reamplasarea unui panou distrus în situl Valea Iadului.

"Încercăm să facem panourile din materiale cât mai durabile. Din nefericire, nu prea reuşim să le protejăm de vandali", a mai explicat Togor.

Proiectul "Pentru natură în Ţara Crişurilor"  are o valoare totală de 27.485,00 lei fiind finanţat în parte de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, contribuţia APS Aqua Crisius reprezentând 7.509 lei.