Desfăşurată pe data de 9 august, la Universitate şi la Stadionul Tineretului, consfătuirea arbitrilor bihoreni a constat în pregătirea şi instruirea arbitrilor pentru noul sezon competiţional, verificarea cunoştinţelor teoretice precum şi verificarea pregătirii fizice a acestora.

Partea de instruire şi pregătire de la Universitate a început cu prezentarea şi explicarea noilor modificări aduse la Legile Jocului, ce au intrat în vigoare odată cu Campionatul European din Franţa (1 iunie 2016), de către responsabilul Departamentul Tehnic, Marius Omuţ. Au fost discutate inclusiv cu faze video cele mai importante şi mai întâlnite dintre situaţii.

De asemenea, Laurenţiu Danşa, vicepreşedintele Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor, a făcut recomandări cu privire la comportamentul şi atitudinea de care arbitrii trebuie să dea dovadă atât la jocurile la care oficiază, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Conform acestuia, arbitrii au răspuns pozitiv, fiind interesaţi şi preocupaţi de cele prezentate, intervenind pentru a cere clarificări sau explicaţii suplimentare la unele dintre situaţiile prezentate. 

"După partea de instruire a urmat testarea teoretică şi fizică a arbitrilor. La testarea teoretică, peste 90% dintre arbitri au obţinut note bune şi foarte bune", a precizat Danşa. 

Verificarea pregătirii fizice de la Stadionul Tineretului a constat în susţinerea a doua probe: proba de viteză (4X40 metri) şi proba de rezistenţă pe intervale (40X75 metri).

Performanţele la proba de viteză au fost înregistrate prin sistemul de cronometrare cu fotocelulă proaspăt achiziţionat de către Asociaţia Cavalerii Fluierului, cu ajutorul unor sponsori. În acest fel, arbitrii şi-au putut vedea timpii imediat pe panoul cu afişaj electronic, iar precizia cronometrării prin fotocelulă le-a dat şansa să ştie exact nivelul la care se află.

"Printre remarcaţii probelor fizice s-au numărat: Matica Marius, Cheregi Ionuţ, Bronţ Dan, Opriş Andrei, Bârţan Sergiu, dar şi mai tinerii Varga Sergiu, Varga David, Demian Cristian, Venter Andrei, Mitra Sergiu, Szucs Tibor, Bulzan Andrei, Lala Amadeus, Guler Bogdan, Sturz Raul, Beleneşi Alex, dar şi alţii în care comisia îşi pune mari speranţe pe viitor. Din rândul fetelor, care reprezintă un număr destul de însemnat în randul arbitrilor bihoreni, rezultate foarte bune au obţinut: Păduraru Jeanina, Popa Paula, Ilie Diana şi Moza Adina", a declarat Marius Omuţ.

Potrivit lui Laurenţiu Danşa, "per total, rezultatele au fost bune, motiv pentru care sperăm ca şi performanţele arbitrilor la jocuri să fie pe măsura celor arătate cu ocazia acestor testări".