Noua centrală pe gaz începe să semene a CET. Lucrările de amenajare a noii termocentrale a oraşului sunt finalizate în proporţie de 60%. Constructorii Elsaco Engineering şi STC au finalizat lucrările de reţele din subteran, au montat deja turbina pe gaz, cazanele de apă fierbinte şi au ridicat coşul înalt de 40 de metri.
Cei circa 250 de muncitori din şantier lucrează în paralel la mai multe obiective, de la amenajarea staţiei electrice şi montarea acumulatorului de căldură până la montarea pompelor şi construcţia staţiei de tratare a apei uzate.
"Astăzi se fac probele de presiune la cazanele de apă pentru a vedea dacă îndeplinesc condiţiile asumate prin contract. Apoi, în septembrie turbina va intra în probe la rece, iar în octombrie, când centrala va fi conectată la reţeaua Transgaz, vor avea loc testele de funcţionare pe gaz", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în teren.
Potrivit viceprimarului, municipalitatea a făcut deja toate formalităţile pentru racordarea CET-ului la magistrala naţională şi urmează să înceapă lucrările la aducţiunea de gaz.
"Lucrările implică montarea unei conducte de circa 950 metri de la magistrala Transgaz până în incinta CET. Staţia de reglare a presiunii care va alimenta turbina cu gaz va funcţiona în incinta Electrocentrale. Clădirea este deja ridicată şi au fost comandate toate instalaţiile", a spus viceprimarul.
Ultima iarnă pe cărbune
Având în vedere ritmul lucrărilor, Mircea Mălan este de părere că noul CET pe gaz va fi funcţional înainte de sfârşitul anului, dar va intra în exploatare abia în prima parte a anului viitor, după finalizarea testelor.
"Iarna viitoare am putea merge încă în paralel cu cele două centrale, până la finalizarea probelor de lucru, pentru ca din februarie să funcţioneze numai CET-ul pe gaz", a spus Mălan.
Construcţia noului CET face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu.
Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, lucrări realizate de o asociere de firme reprezentată de Construcţii Bihor.
Super-CET-ul
Noua centrală pe gaz este cea mai mare investiţie a oraşului din perioada post-decembristă. Centrala are un termen de finalizare de 18 luni, ceea ce împinge închiderea contractului pentru luna februarie a anului viitor. Primele două luni din 2016 vor fi rezervate exclusiv probelor de lucru.
Până acum, constructorii au pus în operă 5.375 metri cubi de beton, 452 tone de armături de oţel, 317 tone de confecţii metalice şi s-au montat 54 kilometri de cabluri electrice, 52 kilometri cabluri de semnal, 280 tone de ţevi, coturi şi ramificaţii şi nu mai puţin de 1.000 de robineţi şi vane.
Coşurile de fum sunt prevăzute în vârf cu un rezervor de ulei. Acesta amortizează şi reduce oscilaţiile construcţiei, fapt pentru care nu mai este nevoie de ancorarea ei suplimentară.
Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalităţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.