Pentru prima oară în ultimele zece luni, de când îndeplineşte o funcţie de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, câştigată prin voturile consilierilor judeţeni ai USL, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, dezvăluie că preşedintele CJ, liberalul Cornel Popa, nu i-a atribuit niciuna dintre prerogativele pe care, în baza legii, le poate delega lui sau celuilalt vicepreşedinte, UDMR-istul Alexandru Kiss.

"Delegarea de atribuţii este dreptul preşedintelui. Când domnul preşedinte Cornel Popa va avea timp să discutăm acest lucru, o vom face", a răspuns Mang jurnaliştilor care l-au întrebat joi dacă i-au fost delegate prerogative din partea şefului CJ.

Maliţios, Mang a adăugat că, în aceste condiţii, până la delegarea unor atribuţii, "toată răspunderea conducerii (n.r. - judeţului) o are preşedintele (n.r. - Cornel Popa)", grăbindu-se însă să adauge că "nu şi toată puterea", deoarece "ceea ce se stabileşte prin vot (n.r. - în şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean) se negociază în prealabil".

Ca să îndulcească implicita critică adusă şefului CJ şi al PNL Bihor, Mang a spus că, după părerea sa, "într-o săptămână vom găsi trei zile să discutăm acest subiect" (n.r.- împreună cu liderul UDMR, Alexandru Kiss).

Întrebat, de asemenea, care este miza delegării de atribuţii din partea preşedintelui CJ către vicepreşedinţi, Mang a spus că aceasta constă în "o mai bună conducere a instituţiei" şi a explicat că "atunci când conduc trei oameni, lucrurile pot merge mai rapid".

În fine, întrebat şi ce face el, concret, în lipsa unor atribuţii care să-i fi fost delegate, şeful PSD a răspuns "ce face şi un vicepreşedinte cu atribuţii, dar fără semnătură", şi a exemplificat că "tot la două săptămâni merg la Bucureşti pentru a cere sprijinul miniştrilor PSD pentru judeţ", fără a spune însă cu ce rezultat.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii pot delega o parte din atribuţii vicepreşedinţilor, respectiv viceprimarilor, dar nu sunt obligaţi, acest lucru rămânând la latitudinea lor, pentru simplul motiv că doar ei sunt aleşi de cetăţeni, nu şi vicepreşedinţii şi viceprimarii.