Procesul de la Tribunalul Bihor privind arestarea preventivă cerută de DNA pentru rectorul Constantin Bungău, fosta decăniţă Floare Chipea şi soţii Camelia şi Marin Dindelegan s-a terminat joi, la ora 18, după un total de 17 ore de audieri. Şi tot fără un verdict...

Durata audierilor a fost una neobişnuit de mare pentru un proces cu doar patru inculpaţi dar, susţin avocaţii acestora, nu pentru că ar fi fost sincope, ci pentru că ar fi existat multe aspecte de lămurit.

"Pronunţarea a fost programată pentru vineri, la ora 16. Până atunci, nu vom face declaraţii", a declarat Bogdan Bodea, avocatul rectorului Constantin Bungău. Acesta este acuzat că ar fi primit două perechi de butoni de aur, o cravată, un parfum bărbătesc şi o icoană argintată de la soţii Dindelegan, pentru ca psihologul Camelia Dindelegan să promoveze ca profesor universitar.

Până când judecătoarea Crina Muntean va pronunţa sentinţa, toţi cei patru inculpaţi rămân în libertate, întrucât mandatele de reţinere au expirat încă din noaptea precedentă. Situaţia neobişnuită - căci de obicei asemenea situaţii se judecă cu mai multă rapiditate - face ca însăşi rostul măsurii preventive a arestului să fie, dacă nu golit, măcar "subţiat" de conţinut.

Asemenea măsuri se iau în ideea preîntâmpinării distrugerii unor probe, punerii de acord între inculpaţi cu privire la faptele supuse anchetei, respectiv a temerii opiniei publice că punerea în libertate a celor cercetaţi ar constitui un pericol social.

"Au fost proceduri lungi, întinse pe aproape trei zile de audieri succesive la DNA şi Tribunalul bihor. Atât clienta mea, Floare Chipea, cât şi ceilalţi inculpaţi, au dat declaraţii detaliate în care au combătut categoric acuzaţiile care li se aduc. De exemplu, legat de primirea unor bijuterii cu ocazia zilei de naştere a clientei mele, vă pot spune că după câteva zile aceasta a făcut un cadou similar Cameliei Dindelegan. Practic, nu există nicio probă că acele bunuri au legătură cu examenul organizat", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul fostei decăniţe Floare Chipea, acuzată de DNA că ar fi luat şpagă în bijuterii şi lucrări de construcţie, tot pentru ca psihologul să devină profesor.

Doseanu mai susţine că o dovadă că întreg concursul de promovare al Cameliei Dindelegan s-ar fi organizat legal este faptul că procurorii DNA nu au reţinut nicio infracţiune de abuz de serviciu în legătură cu el. Avocatul a mai adăugat şi că în acelaşi dosar s-a început urmărirea penală şi faţă de membrii comisiei de concurs, patru profesori universitari, tot pentru luare de mită, însă faţă de aceştia procurorii nu au luat nicio măsură preventivă.