Jandarmul Dan Marius Mendea dar şi 7 dintre cei 20 de membrii ai grupării pe care o aproviziona cu etnobotanice au fost arestaţi, în zorii zilei de joi, la Tribunalul Bihor.

Procesul, programat să înceapă miercuri seară la ora 19.30, s-a terminat joi dimineaţa, la ora 5, când judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus ca toate cele 8 persoane prezentate în faţa instaţei de procurorii DIICOT Oradea să fie încarcerate pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe lângă plutonierul Dan Marius Mendea, au fost încătuşaţi Eduard Levente Scholler, Ioan Conoloş, Mihai Răzvan Tamas, Ileana Maria Criste, Alexandru Ioan Sutu, Bordaş Gabriel şi Toth Sandor, cel din urmă fiind traficantul prins în flagrant marţi, cu 50 de pastile de ecstasy.

Soluţia nu este definitivă, inculpaţii având posibilitatea să o conteste la Curtea de Apel Oradea.

Cele 8 persoane arestate fac parte dintr-o reţea de cel puţin 20 de traficanţi de etnobotanice şi de droguri care acţionau în Oradea încă de anul trecut, fiind alimentaţi cu prafuri şi materie vegetală psihoactivă de jandarmul orădean.

Urmăriţi vreme de mai bine de o jumătate de an, traficanţii au fost ridicaţi la începutul acestei săptămâni. Primii au fost jandarmul şi Toth, în urma unor descinderi organizate în cursul zilei de marţi. Încă 16 membrii ai grupării au fost ridicaţi pentru audieri miercuri, după alte 11 percheziţii domiciliare, în urma cărora poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul Antridrog au descoperit substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, atât sub formă de pulbere, cât şi sub formă de materie vegetală.

De asemenea, în urma percheziţiilor au fost ridicaţi 25.489 lei, 7.330 euro, 2.720 dolari americani, 41.500 forinţi şi 80 lire sterline.

Dintre cei audiaţi, în final au fost reţinute 8 persoane care au şi fost prezentate miercuri seară în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă.