Arhiepiscopia Sibiului a transmis o scrisoare deschisă către organizatorii Festivalului ASTRA Film (15-22 octombrie), solicitând retragerea filmului "Arsenie. Viaţa de apoi" din selecţia evenimentului.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că filmul ar transmite un mesaj discriminator şi jignitor, că ar reprezenta un "demers neomarxist" şi că aduce un prejudiciu de imagine Bisericii Ortodoxe Române şi valorilor culturale româneşti.

Pelerinaj pe urmele lui Arsenie

Pe site-ul oficial care poartă numele documentarului se arată că filmul îi poartă pe spectatori pe urmele părintelui Arsenie Boca, împreună cu douăzeci de pelerini, aleşi în urma unui casting. 

Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat, notează Cultura la Dubă despre producția semnată de Alexandru Solomon. 

La rându-i, regizorul spune despre documentar: „Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”.

Arhiepiscopia: „Demers neomarxist”

Site-ul Hotnews.ro notează că Arhiepiscopia Sibiului susţine că memoria lui Arsenie Boca este întinată de filmul regizat de Alexandru Solomon. „Acest film, aşa-zis documentar, caricaturizează şi profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieţii a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generaţii întregi de credincioşi”, se arată în scrisoare. 

Regizorul Alexandru Solomon este acuzat de faptul că transmite un mesaj discriminator şi jignitor, iar Arhiepiscopia Sibiului cere organizatorilor festivalului ASTRA Film să nu permită proiecţia documentarului în judeţul Sibiu, enumerând mai multe motive.

„Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare şi denigrare consacrate de dictaturile bolşevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituţiile fundamentale pe care se bazează fiinţa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia şi cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează şi recenta producţie cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului şi publicată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

ASTRA Film: „Ne dorim o societate deschisă”

Într-un răspuns prompt, organizatorii Festivalului ASTRA Film au vorbit despre angajamentul lor faţă de principiul fundamental al libertăţii de exprimare. Aceştia au subliniat că în cei 30 de ani de existenţă a festivalului, nu au cenzurat niciodată un film şi că sunt ferm dedicaţi promovării diversităţii.

„Filmul documentar are această calitate unică: aduce în faţa publicului probleme şi dezbateri reale ale oamenilor, le expune şi le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtăşite de către realizatorii lui şi deseori atinge subiecte foarte sensibile faţă de care publicul poate să aibă reacţii foarte diferite. Ceea ce e un câştig. Ne dorim cu toţii o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere", au precizat reprezentanţii festivalului într-un comunicat de presă, potrivit Hotnews.ro

De asemenea, organizatorii au adăugat că vor organiza o dezbatere cu privire la filmul "Arsenie. Viaţa de apoi" pentru a oferi spaţiu pentru diferite puncte de vedere şi discuţii.

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” a putut fi vizionat şi în Oradea, săptămâna trecută, în grădina MA Hub, unde a fost prezent regizorul Alexandru Solomon.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!