Controversatul arhiepiscop ortodox al Tomisului, Teodosie, a fost trimis miercuri în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, care-l acuză de cumpărare de influență, în urma unei investigații de presă publicate de Recorder.

Reprezentanții DNA au transmis o informare despre acest caz, precizând că Petrescu Teodosie, pe numele său de mirean, este „un funcționar public în sensul legii penale” și este trimis în judecată „pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență”.

În aceași dosar, P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, este trimis în judecată complicitate la cumpărare de influență.

„În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, arată procurorii DNA, în comunicat. 

În acest context, consilierul din arhiepiscopie i-ar fi spus omului de afaceri că va putea să intre în posesia acelor bani, adică 160.000 de lei, prin încheierea unui contract de consultanță fictiv între firma sa și Arhiepiscopia Tomisului. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

Investigația Recorder care a cuprins inclusiv filmări cu camera ascunsă, realizate de un preot, Petrică Leașcu, determinat să dezvăluie corupția din Biserică, a fost publicată în noiembrie 2023. 

În imaginile filmate cu camera ascunsă, Petrică Leașcu - pretinzând că este om de afaceri - îi propune IPS Teodosie să îi obțină pentru arhiepiscopie suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă, amintește Hotnews.ro. 

În imagini se vede că IPS Teodosie acceptă propunerea și spune: „E mană cerească pentru noi”.

Apoi, el îl pune în legătură pe pretinsul om de afaceri cu consilierul său, pentru a discuta inclusiv cum să îi plătească comisionul cerut, de 20%.

Arhiepiscopia Tomisului a trimis ulterior Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, dar a retras-o.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului, conform G4Media.ro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!