Situație fără precedent în Biserica Ortodoxă Română: controversatul Arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile, informează Digi24.ro și Hotnews.ro.

De altfel, între conducerea BOR și ÎPS Teodosie au existat în ultima vreme mai multe conflicte, pe fondul declarațiilor controversate ale acestuia. Pe deasupra, arhiepiscopul este cercetat și de DNA, pentru cumpărare de influență.

Printr-un comunicat de presă, Cancelaria Sfântului Sinod anunță că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

Cancelaria Sfântului Sinod amintește că solicitarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie a fost respinsă încă din martie 2003. Totuși, în ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a cerut de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca probema să fie reintrodusă pe ordinea de zi.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, se arată în comunicat.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se mai menționează în comunicatul citat de presa centrală.

Digi24.ro amintește că ÎPS Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului de două decenii și s-a remarcat, mai ales în perioada pandemiei Covid, prin acțiuni și declarații controversate. Arhiepiscopul a susținut, de asemenea, că nu este normal ca un preot să împărtăţească persoanele care fumează sau care trăiesc în concubinaj. 

Pe de altă parte, ÎPS Teodosie este cercetat de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că i-ar fi promis unui om de afaceri 20% din banii pe care acesta din urmă i-ar obține de la Secretariatul pentru Culte pentru Arhiepiscopia Tomisului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!