Cum era de aşteptat, varianta finală a proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii, care a fost depusă, săptămâna trecută, la ADR Nord-Vest, de municipalitate, nu e pe placul tuturor. Arhitectul orădean Emodi Tamas, autorul variantei iniţiale a proiectului, la care municipalitatea a renunţat anul acesta, afirmă că noua variantă a rezolvat problemele elementelor kitschoase, de detaliu, dar a eşuat total în ceea ce priveşte provocările fundamentale.

"Toate problemele majore, de compoziţie, au rămas. Spre exemplu, se distruge un ax vechi de trei secole care leagă podul Ferdinand de strada Avram Iancu. O să râdă lumea de noi! Venind dinspre pod, în loc să vezi Piaţa Unirii, dai de o staţie de tramvai, o construcţie total neimportantă".

Arhitectul a criticat şi faptul că noul proiect, chiar dacă a renunţat la obelisc, a păstrat cercul deranjant de la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri. "Trecătorul va trebui să ocolească la intrarea pe strada Alecsandri o zonă despre care nimeni nu ştie ce rol are. În plus, este eliminat total accesul auto, ori e absurd să blochezi accesul maşinilor de pompieri sau ambulanţă spre locuitorii de aici", arată Emodi.

Arhitectul spune că un alt punct negativ este că proiectul are la bază simetria celor două cercuri care flanchează platoul oval în care se vor ţine spectacole, lucru pe care trecătorii nu îl vor remarca niciodată. Decât dacă vizitează piaţa din elicopter...