La 8 luni și jumătate de la începutul războiului, Ucraina a recucerit cel mai important centru regional pe care l-a pierdut foarte ușor, rușii fiind obligați să se retragă la o manieră umilitoare. Localnicii au sărbătorit până târziu în noapte, potrivit presei.

Locuitorii din Herson au întâmpinat vineri bucuroși trupele ucrainene care au sosit în centrul orașului strategic, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale în februarie, conform HotNews.ro.

„Armata ucraineană a fost primită la Herson în urale de locuitorii orașului, fericiți că au scăpat, într-un final de invadatorii lui Putin. Ucrainenii din Herson au sărbătorit până târziu în noapte eliberarea orașului. Fotografii și clipuri video din orașul-cheie ucrainean arată oameni pe străzi sărbătorind cu steaguri ale Ucrainei și cântând”, scrie Digi24.ro.

HotNews.ro notează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că e "o zi istorică" , în timp ce trupele speciale ale armatei se aflau deja în interior și trupe de apărare la periferie.

Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat prin sud, a mai spus el.

Este „cea mai gravă înfrângere militară a Rusiei din 1991”, notează, sâmbătă HotNews.ro, precizând că televiziunile rusești nu spun mare lucru.

Și Casa Albă a salutat sâmbătă ceea ce pare să fie o ”victorie extraordinară” pentru Ucraina și un eşec usturător pentru Moscova după retragerea forţată a armatei ruse şi recucerirea oraşului Herson, în sudul ţării.

Chiar și așa, conflictul continuă în alte zone. HotNews mai arată că Rusia a lovit trei comunități din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea în noaptea de vineri spre sâmbătă, trăgând de peste 50 de ori asupra orașelor și satelor.

Clădiri rezidențiale au fost avariate în timpul atacurilor, iar din câte se pare nu există victime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!