În pieţele orădene au apărut începând de această săptămână primele cireşe din 2024.

Din Argentina în Rogerius...

Preţul de vânzare al trufandalelor de primăvară „dulci și crocante”, scoase la vânzare pe tarabele din Piaţa Rogerius, este prohibitiv. „Un kilogram de cireşe costă 120 de lei. Sunt aduse din Argentina", a declarat pentru BIHOREANUL o vânzătoare.

Preţul de extrasezon al cireşelor a făcut ca orădenii să cumpere doar de gust, de vreme ce doi pumni de fructe, echivalentul a 250 de grame, costă 30 lei.

„În ultimii ani, odată cu dezvoltarea comerţului, nu mai trebuie să ne mire apariţia pe piaţă de trufandale în extrasezon. Cireşele de acum sunt importate din emisfera sudică (n.r. Argentina, Bolivia, Chile etc.), cu costuri ridicate, de unde şi preţul de desfacere", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Nicolae Hodişan.

În aceste condiţii, majoritatea clienţilor preferă să aştepte apariţia pe piaţă a cireşelor de Bihor.

De zece ori mai ieftine!

Primele cireşe autohtone din acest an ar urma să apară pe piaţă la sfârşitul lunii mai. „Ce mai probabil, vom ieşi pe piaţă cu primele cireşe pe 25 mai", a declarat pentru BIHOREANUL Attila Vaşadi, pomicultor care cultivă 10 hectare de cireşe în zona Cadea.

Potrivit acestuia, preţul kilogramului de cireşe "locale" va fi la nivelul celui din primăvara trecută, de zece ori mai mic decât cel al cireșelor de import, din extrasezon.

„De câţiva ani, un kilogram de cireşe de mai, vândut în pieţele din Oradea, costă undeva la 10 – 12 lei", a spus pomicultorul.

Tariful ar putea fi influenţat de îngheţurile târzii de primăvară, care ar reduce recolta de cireşe scoasă pe piaţă, provocând eventuale scumpiri. „Să sperăm că nu vor mai veni îngheţuri. Cultura arată bine, mugurii sunt umflaţi, semn că în organismul pomilor a început deja să circule seva. În funcţie de vreme, cireşii vor înflori cel mai probabil în 3 – 4 săptămâni", a spus Attila Vaşadi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cei mai sensibili pomi fructiferi la îngheţurile de primăvară sunt piersicii şi caişii, urmaţi apoi de cireşi. Din acest motiv, mulţi fermieri bihoreni intenţionează să înlocuiască aceste culturi cu meri, peri şi pruni, care înfloresc mai târziu şi astfel sunt mai rezistenţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!