Cadou de Centenar: Termoficare va majora cu 8% preţul gigacalorie plătit de orădeni, începând din 1 decembrie.

Consiliul Local a hotărât miercuri cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, majorarea preţului gigacaloriei de la 255 lei la 276 lei. Măsura a fost luată la cererea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, care a cerut, în premieră, actualizarea "de îndată" a preţurilor la încălzire, ca urmare a scumpirii gazului.

"Având în vedere că preţul la gaz a crescut cu 16% pentru producătorii în cogenerare şi cu 25% pentru cei care vând gaz către populaţie, suntem nevoiţi să aplicăm noile tarife propuse de ANRE", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, Termoficare a propus majorarea preţului de producţie de la 304 lei pe gigacalorie, la 325 lei pe gigacalorie, cu menţinerea subvenţiei alocate de la bugetul local la nivelul de 49 lei pe gigacalorie.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, bugetul local plăteşte anual subvenţii pentru încălzire în valoare de 4,6 milioane euro, iar o eventuală creştere a acesteia pentru a compensa scumpirea gazului ar urca efortul bugetar cu încă 2 milioane de euro. Astfel, orădenii vor plăti facturi mai mari. 

"Vom contesta pe procedură"

Scumpirea gigacaloriei a fost hotărâtă cu votul împotrivă al reprezentanţilor PSD şi UDMR.

"Noi avem şedinţă ordinară. Ar fi trebuit să avem materialele cu cinci zile înainte şi l-am primit în ultima clipă. Discutăm de eficientizare, investiţii, dar în fiecare an urmează scumpiri la termoficare. Noi vom contesta acest material strict pe procedură", a spus în numele grupului PSD, consilierul Adrian Negrea.

În replică, directorul Termoficare, Stănel Necula, a arătat că materialul supus dezbaterii a fost elaborat în cel mai scurt timp posibil. "Adresa ANRE a fost înregistrată la Termoficare în după-amiaza zilei de 22 noiembrie. Materialul cu noile preţuri a fost finalizat abia ieri după-amiază. Trebuie să punem la dispoziţia Primăriei şi Consiliului Local date exacte şi corecte", a argumentat Necula.

Poziţia directorului a fost susţinută şi de primarul Ilie Bolojan, care a afirmat că scumpirea gigacaloriei ar fi fost mult mai mare dacă Termoficare nu ar fi compensat-o din alte venituri. Adică din bonusul obţinut pentru cogenerarea în regim de înaltă eficienţă și din vânzarea de curent electric (care s-a scumpit la rândul său), precum și din economiile făcute prin reducerea pierderilor de pe reţele ca urmare a investiţiilor făcute în ultimii ani.

Bolojan a mai spus că, dată fiind urgenţa materialului, dacă nu ar fi fost deja convocată şedinţa de Consiliul Local ar fi fost nevoit să invite aleşii locali la o şedinţă extraordinară.

Ultima scumpire a gigacaloriei plătită de populaţia din Oradea a fost operată la începutul lunii februarie.