Peste 30 de piese provenind din diferite epoci şi restaurate în cadrul mai multor muzee din nord-vestul României pot fi admirate, începând de joi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Spre deosebire de expoziţiile tematice, unde toate piesele au o anumită caracteristică comună, în expoziția „Arta restaurării”, privitorul are în faţă atât vestigii arheologice, cât şi obiecte de port sau artă plastică, icoane sau picturi din biserici de lemn.

Piesele au fost "reînviate" prin diferite tehnici de reconstrucţie, constând în procese fizice şi chimice de readucere a lor la starea iniţială. În cazul obiectelor din patrimoniul arheologic (vase, căni şamd) vorbim şi de reconstrucţia lor, de multe ori cu adăugarea elementelor lipsă. Refacerea unor picturi sau pânze ori a unor obiecte din metal lucrate în detaliu, cu respectarea tiparului original, reprezintă o muncă migăloasă, dar importantă, practic de salvare.

"Salonul acesta este rodul colaborării cu alte muzee", a declarat joi, în cuvântul de deschidere a expoziţiei, Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Aceasa şi-a exprimat totodată dorinţa ca evenimentul să fie doar primul dintr-o îndelungată serie. Iniţiativa expoziţiei a aparţinut Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Luând apoi cuvântul, Ştefan Lipot, restaurator, a precizat că restaurarea oricărei piese din trecut presupune "şcoală, răbdare şi pasiune". "Patrimoniu avem, iar acum trebuie să-l valorificăm, prin expoziţii, conferinţe", a precizat acesta.

Oaspete al Oradiei la vernisaj, Emanoil Pripon, cercetător la muzeul din Zalău şi restaurator, a arătat, la rândul său, că "primul salon de felul acesta, de nivel regional, a fost organizat acum 15 ani", iar la el a participat Muzeul Ţării Crişurilor. "Oradea este un reper pentru astfel de evenimente, pentru că încă din anul 1998 se organizează astfel de expoziţii aici", a precizat Pripon.

"Arta restaurării" este o expoziţie itinerantă, fiind mutată şi vernisată dintr-un oraş într-altul. Ea a fost deschisă în premieră la Zalău, anul trecut, fiind mutată apoi la Cluj-Napoca, Satu Mare, iar acum la Oradea.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 25 august la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A – Palatul Princiar, etajul unu, de marţi până duminică între orele 9-15. Biletul de intrare costă 5 lei şi include vizitarea tuturor spaţiilor muzeului.