Vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit unui comunicat, spaţiile de comercializare a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în afara imobilelor de locuit şi pot funcţiona numai după obţinerea autorizaţiei emise în comun de către ITM şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Totodată, producătorii au obligaţia să asigure etichetarea corespunzătoare a articolelor pirotehnice, altele decât cele destinate vehiculelor, în mod vizibil, lizibil şi de neşters. "Pentru a preveni producerea unor accidente cauzate de utilizarea ilegală şi necorespunzătoare a obiectelor pe bază de amestecuri pirotehnice, poliţiştii bihoreni împreună cu reprezentanţii altor instituţii abilitate în domeniu, vor organiza acţiuni de control în pieţe, târguri, depozite en-gross şi, în general, în zonele aglomerate", a mai arătat Dinu.

Potrivit prevederilor Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiune orice operaţiune cu obiecte pirotehnice, respectiv confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, transportul ori folosirea fără drept a obiectelor pirotehnice incluse în categoria celor interzise, fiind pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Potrivit aceluiaşi act normativ, comercializarea către persoane fizice a pocnitorilor şi a petardelor este strict interzisă.