Gigacaloria se ieftineşte cu 10 lei, dar populaţia va plăti tot 235 lei pe gigacalorie, ca până acum. Consiliul Local se întruneşte joi, de la ora 14, în şedinţă extraordinară, pentru a stabili la 256,01 lei preţul local al gigacaloriei.

Noul preţ a fost stabilit ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor la energia termică livrată de Electrocentrale către populaţie şi consumatorii noncasnici şi, odată votat, va intra în vigoare începând cu 1 februarie.

Anterior, preţul local al gigacaloriei a fost stabilit la 266,03 lei. Din această sumă, populaţia plătea 235,52 lei, diferenţa de 30,51 lei fiind acoperită de la bugetul local.

Confom proiectului de hotărâre, ieftinirea gigacaloriei cu 10 lei se va reflecta doar în subvenţia plătită de la bugetul local, nu şi în preţul plătit de populaţie. "Conform calculelor făcute, această reducere a subvenţiei va aduce o economie de 4 milioane lei bugetului local, sumă care va fi folosită pentru investiţii în CET", a declarat Nadia Haş, director adjunct în cadrul Primăriei.

Datoria către CET

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali vor hotărî contractarea unui împrumut de 14,4 milioane lei de la Ministerul Finanţelor Publice pentru stingerea arieratelor pe care le are municipalitatea faţă de Electrocentrale. Împrumutul va fi luat din vărsămintele încasate de stat din privatizări şi va fi rambursat în cinci ani, cu o dobândă 5,25% practicată de BNR şi considerată convenabilă de către economiştii municipalităţii.

Noul credit va fi luat în baza Ordonanţei 3 din 30 ianuarie 2013 care prevede reducerea cu 85% a arieratelor autorităţilor publice locale până 31 martie 2013, fapt pentru care Guvernul le-a şi oferit acestora posibilitatea de a se împrumuta ieftin.

Primăria a ajuns să datoreze subvenţii de 14,4 milioane lei către Electrocentrale după ce începând cu anul 2007 sumele plătite de la bugetul de stat cu titlul de subvenţie pentru gigacaloria factorată populaţiei au scăzut drastic.

În noiembrie 2009, prin Ordinul 439, subvenţia de la bugetul de stat a fost eliminată, iar sumele nevirate de la bugetul de stat, de 26 milioane lei, au fost transferate în sarcina bugetului local.

Din cele 26 milioane lei, Primăria a obţinut anul trecut la rectificarea bugetului central, 21,7 milioane lei pentru stingerea datoriilor către Electrocentrale, dar a a rămas cu o restanţă de 14,4 milioane lei.

Având în vedere caracterul imperativ al Ordonanţa 3 din 2013 care impune reducerea arieratelor cu 85%, municipalitatea este nevoită să apeleze la instrumentul de creditare pus la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice.