Prima ieşire a noii conduceri PSD Oradea atestă că unii oameni se nasc gata îmbătrâniţi. Noul preşedinte, Liviu Sabău Popa (34 ani), se arată la fel de ponosit în idei precum mentorul său, Ioan Mang, căruia îi preia tezele pe nemestecate pentru a justifica împotrivirea faţă de Oradea Mare şi a îmbărbăta poporul pesedist în lupta pentru Primărie.

De la momentul când şeful PSD Bihor a promis o strategie pentru Oradea (pe care n-a mai arătat-o întrucât, ghinion, în Ziua Z eurodeputatul Emilian Pavel era dus la Bruxelles!) s-a scurs peste o lună, timp în care Mang şi-a găsit alt supus care să preia cartofii fierbinţi. Aşa s-a născut noul şefuţ al PSD Oradea: zămislit, fără mamă, dintr-un tată depăşit şi cinic.

Săptămâna trecută, creaţia a făcut primul pas scoţând ca din joben un număr magic de 7 (şapte păcate, minuni, arhangheli etc.) soluţii pentru Oradea, "ieşite din necesitatea de a schimba lucrurile care se fac" în prezent. Chiar inabilitatea lingvistică i-a şi dezvăluit scopul: schimbarea, de fapt, a administraţiei locale, chiar dacă (ori poate tocmai din cauză că) "face lucruri".

Ce vor, spre deosebire de aceasta, junii pesedişti? Păi, nu mare lucru. Primăria să oblige firmele să dea lefuri de "minim 1.200 lei, dezvoltarea Universităţii, repoziţionarea economică a municipiului, Oradea-oraş turistic, Oradea-smart city, creşterea confortului cetăţenilor şi Zona Metropolitană Oradea". Or, să enunţi aşa obiective după ce te-ai împotrivit modernizării oraşului sau după ce ai avut în mână Sorbonica arată tupeu, nu glumă!

Să nu uităm, Universitatea nu e în subordinea Primăriei, iar pe de altă parte rectorul-ctitor Teodor Maghiar a fost senator PSD, Mang însuşi a fost prorector şi trăgea la Rectorat, un alt prorector de acum, Gheorghe Ţară, e tot PSD-ist, la fel decanul de la FMF, Florian Bodog, ş.a.m.d.

"Salariul mediu în Oradea nu te ridică de la pragul sărăciei", plânge Sabău Popa, spunând că Bihorul e codaş în ţară la lefuri. O fi, pe hârtie (căci una e leafa din cartea de muncă şi alta cea din mână), în timp ce sunt la pământ, pe bune, taman feudele baronilor PSD (Teleorman, Vaslui, Vrancea etc.). Ceea ce nu spune tânărul preşedinte al PSD Oradea e că nici primăriile şi nici consiliile judeţene nu pot impune grile de salarizare nici măcar pentru propriii angajaţi, ci pot doar să încurajeze investiţiile, dar cum ar putea vorbi despre aşa ceva un partid care abia a ridicat salariul minim la 1.050 lei şi a blocat în toată ţara investiţiile?

Ca să nu rămână probabil mai prejos, un alt cârlan, Sergiu David, vicepreşedinte PSD Oradea (la nici 25 de ani) vrea ca Primăria să dea parcări moca pentru studenţi, iar Sabău Popa i-a ţinut isonul susţinând că aşa ar atrage oraşul studenţi din Satu Mare şi Sălaj. Ce păcat - nu-i aşa? - că nici Harvard ori Sorbona cea originală nu au aşa ofertă...

După ce a dat un chix măreţ la nivel înalt cu alde Ponta, Şova, Bănicioiu, PSD tot mai multiplică guguştiuci pe post de viitoare cadre de nădejde. Mai că mi-e dor de Mişu Bar ca de mama, vorba lui. Măcar el nu năştea pui aşa golaşi la duh...