Dacă omul deştept rezolvă o problemă, iar un om şi mai deştept o evită, cum ar putea fi considerat omul care creează o problemă? Întrebarea se pune şi în cazul consilierului local UDMR din Oradea Sarkozi Zoltan care, în loc să dea dovadă măcar de reţinere în plin scandal al simbolurilor naţionale româno-maghiare, a procedat taman pe dos, înteţindu-l.

Tam-nesam, UDMR-istul a povestit cum şi-a dus copilul să-şi facă buletin, iar acesta a făcut o criză de isterie la vederea steagului României din sediul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei, cerând nici mai mult, nici mai puţin, decât ca tricolorul "să fie dat jos". "Doar e fiul meu!", a concluzionat cu orgoliu consilierul şovin, inflamând şi mai mult spiritele.

Scuipă şi fugi

Joia trecută, consilierul UDMR Sarkozi Zoltan posta pe contul personal de Facebook, în maghiară, sub titlul "Circ cu steaguri la Oradea", o mărturisire şocantă! "Azi am intrat cu fiul meu de 14 ani la Serviciul de Evidenţa Populaţiei (n.r. - aflat pe strada Republicii) pentru a-şi face carte de identitate. A urmat fotografierea când, însă, fiul meu a spus că el nu se pune în faţa aparatului până când nu se dă jos steagul românesc de pe perete. L-am liniştit că steagul nu se va vedea în poză şi abia atunci a acceptat să stea la pozat. Doar nu degeaba e fiul meu!", a povestit UDMR-istul, aşteptând probabil ca gestul său să fie apreciat prin "like-uri" de către toţi cei de-o seamă cu el. Nu de alta, dar cine se mai putea mândri că şi-a crescut băiatul într-o atmosferă atât de vădit anti-românească încât să şi-o şi manifeste, şi încă public, la o vârstă atât de necoaptă?

Contactat de BIHOREANUL a doua zi, UDMR-istul a încercat s-o scalde, cerând socoteală reporterului care şi-a permis să-i "invadeze" un spaţiu personal precum ar fi contul de Facebook, chit că el şi-l făcuse public. "Cum aţi ajuns, cine v-a dat voie să vă uitaţi pe Facebook-ul meu?". În schimb, întrebat de ce a făcut agest gest şi cum justifică educaţia şovină pe care o impregnează copilului, Sarkozi a refuzat orice comentariu. Şi încă foarte stângaci, ca şi cum nu s-ar fi aşteptat nicio clipă să remarce cineva din "tabăra cealaltă" condamnabila-i atitudine. "Dacă mă întrebaţi oficial, declaraţia mea oficială este că nu am postat nimic pe Facebook. Şi dacă mă întrebaţi neoficial, vă spun că omul postează ce vrea pe Facebook-ul lui!", a trântit el. După care, la foarte puţin timp, şi-a "securizat" contul, permiţând accesarea lui doar "prietenilor".

Paie pe foc

Solicitaţi de BIHOREANUL să califice gestul UDMR-istului, colegii acestuia din Consiliul Local s-au încumetat cu greutate. "Nu doresc să fac niciun comentariu, fiindcă asemenea oameni se găsesc peste tot, dar şi pentru că eu am de condus un oraş, şi dacă m-aş implica în asemenea chestiuni nu am ajunge nicăieri. Nu e bine să punem paie pe foc", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradiei şi preşedintele PNL Oradea, cu care formaţiunea lui Sarkozi a fost aliată în trecuta guvernare locală.

La fel de reţinut a fost şi liderul pesediştilor din Consiliu, viceprimarul Ovidiu Mureşan. "Domnul Sarkozi a făcut un lucru care mă surprinde din două motive. În primul rând, pentru că el denotă un mod greşit în care a ales să-şi educe copilul. În al doilea rând, a intensificat inutil tensiunile între români şi maghiari, şi e păcat".

Şeful consilierilor PDL, Dorin Corcheş, crede la rându-i că atitudinea lui Sarkozi e neavenită. "Nu a fost deloc un gest corect, dar în Consiliu nu ştiu dacă se poate pune problema unei mustrări a domniei sale. Eventual colegii din UDMR l-ar putea face să înţeleagă că a greşit".

Maghiar pur-sânge

Dincolo de declaraţiile oficiale, Sarkozi e cunoscut între politicienii orădeni pentru zelul său naţionalist. Şi nu de ieri, de azi, ci de la mijlocul anilor 2000, când a aderat la Uniunea Civică Maghiară păstorită de Szasz Jeno, pe atunci primar la Odorheiu Secuiesc, cel care anul trecut a încercat să forţeze înhumarea în ţară a osemintelor lui Nyiro Jozsef, unul dintre cei mai feroce propagandişti horthişti în anii ‘40.

Sarkozi a fost exclus din UCM în 2005, înainte ca aceasta să se transforme în Partidul Civic Maghiar, dar nu pentru că ar fi renunţat la convingerile sale, ci dimpotrivă, pentru că îi ceruse lui Szasz Jeno să fie la fel de ferm în apărarea maghiarimii din regiunea Partium cum era şi pentru cei din secuime. Cert e că în scurt timp a fost recuperat de UDMR, care în 2008 l-a propulsat în CL Oradea şi l-a menţinut pe liste la alegerile locale din 2012.

În Consiliu, Sarkozi a preferat teme ce ţin nu atât de meseria sa de inginer, ci tot de "problemele maghiarimii". "După alegeri a vrut să fie preşedintele comisiei de învăţământ a Consiliului, dar din fericire conducerea UDMR a înţeles că nu era potrivit. Îşi putea folosi poziţia pentru a pune problemele oraşului în cheie naţionalistă, cum îi e obiceiul", spune un consilier USL.

Chiar şi aşa, preocupările lui Sarkozi au rămas cantonate în aceeaşi direcţie. Mai nou, el conduce Asociaţia Pro Liberta Partium, care a promovat proiectul construirii în Cimitirul Municipal a unui monument în memoria soldaţilor maghiari căzuţi în primul război mondial, pe care l-ar fi vrut dezvelit anul trecut într-o ceremonie de ziua Oradiei.

Mustrare

03 Szabo Odon.jpgDacă într-o primă fază, vineri, a refuzat să comenteze gestul consilierului care se făleşte că şi-a crescut fiul său aşa încât să deteste tricolorul românesc, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon (foto), a revenit sâmbătă, când a declarat BIHOREANULUI că Sarkozi va fi pus totuşi în discuţia colegilor de partid.

Precizând că UDMR "a contribuit prin conduita sa generală la buna convieţuire între românii şi maghiarii din Oradea", Szabo s-a arătat nemulţumit că în alte ocazii din trecut, dar "inverse", politicienii români nu au avut nicio reacţie. "Anul trecut nu am văzut nicio reacţie atunci când în Oradea au fost bătuţi tineri maghiari (n.r. - într-un parc din Rogerius) doar pentru că sunt maghiari, sau mai recent, când s-a modificat denumirea unei străzi (n.r. - Bajor Andor) doar pentru că este maghiară", a spus liderul UDMR. Totuşi, a încheiat el, "din aceasta să nu înţelegeţi că nu vom avea o reacţie, căci vom avea o discuţie în UDMR, deoarece colegul nostru nu a procedat corect".

Pocăit de nevoie

Probabil tot riscul unei sancţiuni pe linie de partid l-a determinat pe Sarkozi ca, după o zi în care şi-a ţinut contul de Facebook închis, să încerce să se justifice. Redeschizându-şi contul vineri noapte, consilierul a scris într-o românească stricată (mai probabil din ignoranţă decât cu intenţie) un mesaj prin care sugerează că postarea sa anterioară, destinată doar amicilor, s-ar fi vrut doar o nevinovată fabulă.

"Referitor la postul meu aparut aseara ca un exemplu a situatiei nefericita tipic est europeana scrisa cu libertatea scriitorului pentru un cerc restrans de prieteni de pe facebook, ami pare foarte rau dacă cu acest post fără să vreau am jugnit pe cineva. Mentionez că postul era scris în stil La Fontaine ca exemplu a zilelor de azi. Postul a fost sters. Din partea mea consider tema inchisa", a arătat Sarkozi, considerând că pune punct unui "case closed".

Asta, totuşi, fără să-şi ceară şi scuzele de rigoare. Poate fiindcă regretă doar consecinţele gestului său, nu şi atitudinea în sine...


"Nimeni până acum nu a mai făcut aşa ceva. Nimeni nu s-a mai arătat deranjat de tricolorul pus pe perete, deasupra locului unde sunt fotografiaţi cetăţenii care vin să li se întocmească acte de identitate. De altfel, acesta nici nu apare în poze"

Nicoleta Cherei, şefa SEIP Oradea


RĂZBOI PE STEAGURI
Ping-pong cu acuze

Isprava consilierului local UDMR Oradea Sarkozi Zoltan de a se lăuda că şi-a educat fiul în aşa fel încât să nu suporte tricolorul românesc într-o instituţie publică a survenit în mijlocul unei dispute legate de refuzul prefecţilor din Harghita şi Covasna de a permite arborarea steagurilor secuieşti pe clădirile oficiale. În conflict s-a amestecat şi ambasadorul Ungariei, Oszkar Fuzesi, care a declarat că ţara sa va sprijini inclusiv pretenţiile de autonomie teritoriale ale maghiarimii din Transilvania şi chiar cererile acestora ca România să nu mai fie definită ca stat naţional, ci multinaţional.

În această privinţă, mai mulţi lideri ai UDMR au invitat la echilibru. "Încă de la începutul anului am atras atenţia că trebuie ca toată lumea să dea dovadă de moderaţie, pentru că în perioadele de criză reacţiile la asemenea probleme tind să devină mai radicale, şi să se facă o virtute din a fi antiromân sau antimaghiar. Ceea ce este periculos şi neavenit, fiindcă avem alte probleme", a declarat şi Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.